32 yıllık Hasta Mahpus Mehmet Darga Tekli Hücrede Tutuluyor « Hatay Yeni Haber Gazetesi

8 Eylül 2024 - 00:06

32 yıllık Hasta Mahpus Mehmet Darga Tekli Hücrede Tutuluyor

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, 32 yıllık hasta mahpus Mehmet Darga’nın “Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” talebiyle gerçekleştirilen açlık grevine katıldığı gerekçesiyle tekli hücrede tutulmasını Meclis gündemine taşıdı.

32 yıllık Hasta Mahpus Mehmet Darga Tekli Hücrede Tutuluyor
Son Güncelleme :

14 Temmuz 2024 - 23:26

435 views

32 yıllık hasta mahpus Mehmet Darga tekli hücrede tutuluyor

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çiçek, 32 yıllık hasta mahpus Mehmet Darga’nın “Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” talebiyle gerçekleştirilen açlık grevine katıldığı gerekçesiyle tekli hücrede tutulmasını Meclis gündemine taşıdı.

Çiçek, Adalet Bakanı’na “Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmeyi ve bu amaçla açlık grevi/boykot eylemine katılmayı suç mu sayıyorsunuz? Suç ise AİHM’in 18 Haziran 2024 tarihli kararıyla Sayın Öcalan’ın kaleme aldığı eseri basmanın, edinmenin ve okumanın engellenmesi üzerine Türkiye’yi mahkûm etmesini nasıl açıklıyorsunuz?” diye sordu.

Giresun Espiye L Tipi’nde bulunan Mehmet Darga, tansiyon, şeker, kronik gastrit hastasıdır ve hapishanede tutulduğu süreçte iki kez anjiyo olmuştur. Hasta mahpusun derhal infazına ara verilerek tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi gerekirken, Şubat 2024’ten beri tek kişilik hücrede tutulmaktadır.

Kamuoyunda “ölüm üçgeni” olarak tanımlanan “hapishane, hastane ve Adli Tıp Kurumu” arasında sıkıştırılan hasta mahpuslara dönük hak ihlallerine her gün bir yenisinin eklendiğini belirten Çiçek, “hapishanelerin kötü fiziksel koşulları ve insan haklarına aykırı infaz uygulamaları mahpusların var olan sağlık sorunlarını ağırlaştırmakta, zamanında ve doğru tedaviye erişemedikleri için hastalıkları geri dönülemez evrelere ulaşmaktadır. Kolaylıkla tedavi edilebilir hastalıklar bile mahpusların ölümüne sebebiyet verebilmektedir. Birçok siyasi/politik mahpus, yaşamlarının son evresine gelmiş olmalarına rağmen tahliye edilmeyerek ölüm sınırında tutulmaktadır” dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması istemiyle sunulan soru önergesinde şu sorulara yer verildi:

  • Mehmet Darga en son hangi tarihte hastaneye götürülmüştür? Hangi tahlil ve tetkikler yapılmıştır? Hasta mahpusun tespit edilen hastalıkları nelerdir ve şu anki sağlık durumu nasıldır?
  • Birçok kronik hastalığı bulunan 65 yaşındaki Mehmet Darga’nın infaz ertelemesinin koşulları mevcutken hapishanede tutulmasının sebebi nedir?
  • Hasta mahpusun tek kişilik hücrede tutulmasına ilişkin talimat kim tarafından hangi gerekçe ile verilmiştir?
  • Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan açlık grevinin suç olarak addedilip cezalandırılması düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali değil midir?
  • Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmeyi ve bu amaçla açlık grevi/boykot eylemine katılmayı suç mu sayıyorsunuz? Suç ise AİHM’in 18 Haziran 2024 tarihli kararıyla Sayın Öcalan’ın kaleme aldığı eseri basmanın, edinmenin ve okumanın engellenmesi üzerine Türkiye’yi mahkûm etmesini nasıl açıklıyorsunuz?
  • Tek kişilik hücrelerin güneş görmemesi ve yeterli havalandırmaya sahip olmamasının hasta mahpusların sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik yapılan bir çalışmanız var mıdır?
  • 27 Kasım 2023 tarihinde “Sayın Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” talebiyle başlatılan açlık grevi/boykot eylemine katıldıkları gerekçesiyle haklarında disiplin cezası verilen tutuklu/hükümlü sayısı kaçtır?
  • Siyasi/politik mahpusların açlık grevi/boykot eylemlerine girmesine neden olan talepleriyle ilgili Bakanlığınızca bir girişimde bulunacak mı?

 

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.