HMKÜ TTO, Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Başarılı Projelere İmza Attı
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Müdürü Prof. Dr. Murat Tiryakioğlu, üniversite-sanayi işbirliğinde elde edilen başarıları ve yürütülen projeleri değerlendirdi.
Tiryakioğlu, TTO biriminin ilk olarak MÜSİGEM adıyla 19.01.2012 tarihinde kurulduğunu, 2016 yılından sonra Mustafa Kemal Üniversitesi Üniversite Sanayi İşbirliği ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MKÜ-TTO) adıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.
Prof. Dr. Tiryakioğlu, TTO birimin; beş ana faaliyet alanında çalışmalarını sürdürdüğünü, bunların; “tanıtım, farkındalık ve bilgilendirme”, “Proje ofisi”, “Sanayi işbirlikleri”, “Fikri mülkiyet ve lisanslama ve son olarak “girişimcilik” şeklinde özetlenebileceğini dile getirdi.
Danışmanlık Gelirlerinde Büyük Artış
Prof. Dr. Tiryakioğlu, birimin 2016-2020 yılları arasında bir yandan mevzuat oluşturma, diğer yandan asıl faaliyet alanları ile ilgili çalışmalarını yürüttüğünü, ama asıl sıçramayı, özellikle danışmanlık faaliyetleri üzerinden, 2020 yılından sonra gerçekleştirdiğini, TTO’nun danışmanlık gelirlerinin deprem öncesi yıllık 3 milyon TL’ye ulaştığını belirtti. Deprem felaketi nedeniyle danışmanlık gelirlerde düşüş yaşansa da, TTO’nun performansının Türkiye genelindeki birçok teknoloji transfer ofisiyle yarıştığını ifade etti.
14 Proje Başarıyla Tamamlandı
TTO’nun başarıyla yürütülmüş 14 projeden 12’sinde koordinatör, 2’sinde ortak olduğunu belirten Tiryakioğlu, destek sağlanan projelerle birlikte toplam sayının 20’yi aştığını söyledi. Ayrıca hâlihazırda çeşitli alanlarda 18 projenin de başvurusunun yapıldığını, bu projelerin çoğunda da koordinatör olduğunu belitti. Erasmus+ projeleri kapsamında “Gençlerin Gözünden Kariyer 4.0” gibi sosyal sorumluluk projeleriyle 71 üniversiteden doğrudan ve dolaylı yaklaşık 1.870 öğrenciye kariyer eğitimi verildiğini ve öğrencilerin kariyer elçisi olarak üniversitelerinde aktif rol aldıklarını aktardı. Aynı zamanda, projeye katılan öğrencilerin katılımı ile politika önerileri oluşturularak, başta TC Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olmak üzere, TBMM, gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kurumlara söz konusu proje önerilerinin sunulduğunu dile getirdi.
10 Milyon TL’lik Fon Yönetimi
Tiryakioğlu, TTO’nun şu ana kadar yürüttüğü projeler üzerinden 10 milyon TL’lik fon yönetimi gerçekleştirdiğini ve Avrupa Birliği hibesiyle yürütülen 10 milyon Euro bütçeli ESPS projesinde ise bölgesel koordinatör olarak görev aldıklarını açıkladı. Söz konusu proje kapsamında, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden her yıl yaklaşık 130 lisans ve lisansüstü öğrenciye burs verildiğini ve akademisyenlerin mentörlük yaptığı belirtildi.
Geleceğe Yönelik Hedefler
Prof. Dr. Tiryakioğlu, teknik personel sayısını artırarak AB ve TÜBİTAK projelerine daha fazla odaklanmayı hedeflediklerini belirtti. HMKÜ Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren’in de destekleriyle daha büyük projelere imza atmayı planladıklarını ifade etti.
“Amacımız, üniversitemizde biriken akademik bilginin sanayiye ve topluma aktarılmasını sağlayarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktır.” diyen Tiryakioğlu, gelecekte daha büyük başarılara imza atacaklarının altını çizdi.