Hüzmeli: Fatura Yine Emekçilere, Vatandaşlarımıza kesiliyor
HAMOK (Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu) Dönem Sözcüsü Cem Hüzmeli, halkın enflasyonun altında ezildiğini açıkladı.
reklam
Hüzmeli, yaptığı açıklamada; “2021’de aralıksız devam eden zam yağmuru 2022’nin ilk dakikalarından itibaren zam kasırgasına dönüşmüştür. 2022’nin ilk saatlerinde elektrik, doğalgaz ve akaryakıta yapılan, bu nedenle 2021 enflasyon rakamlarına yansımayan ve yüzde 125’leri bulan fahiş zamlar göz önüne alındığında, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıyayız. Yapılan fahiş zamlar hepimizin üzerine kabus gibi çökmüştür. İktidarın döviz kurunun düşmesi ile övündüğü koşullarda yapılan bu zamlarla ekonomik krizin yükü yine halka, emeği ile geçim mücadelesi veren milyonlara yıkılmaktadır.
İktidar bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine, zenginleri, sermayeyi ve bankaları koruyor. “Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı” gibi icatlarla bankalara ve zenginlere kaynak aktarılırken en ağır faturayı, dar gelirli halkımız ödüyor. Temel gıda maddelerinde sadece son bir ay içinde yaşanan artış %25’i aşmış, son bir yıldaki artış ise %80’i bulmuştur. Son bir yılda elektrik %155, doğalgaz %43 zamlanmıştır.
rekla
SOSYAL DEVLET PRENSİBİYLE HAREKET EDİLMELİ
Dört kişilik bir ailenin hem açlık hem de yoksulluk sınırı son bir yılda yüzde 55 artmıştır. Açlık sınırı 4 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 13 bin TL’yi aşmıştır. Yapılan zamlar toplumsal yaşamın her alanını etkileyerek, mal ve hizmet üreten tüm sektörlere de yansıyacaktır. Türkiye genelinde on binlerce meslektaşımız bu zamlar ve enflasyon karşısında ezilmiş, iş yapamaz duruma gelmiştir. Elektrik, demir, çimento, bakır gibi temel malzemelerdeki aşırı zamlar, inşaat sektörünü durma noktasına getirmiştir. Yem ve girdi fiyatlarındaki artışlar, hayvancılığı öldürmüş, halkın temel gıdaya ulaşması kısıtlanmıştır. Döviz kurundaki artış ve zamlar dolayısıyla, eczanelerde ilaç, hastanelerde birçok hastalığın tedavisinde kullanılan yaşamsal önemdeki bazı ilaç ve tıbbi malzemeler, ithalata bağımlı diş hekimliğinde kullanılan ürünlerin tedarikinde ciddi güçlüklerin yaşandığına şahit olmaktayız. Kısa süre içerisinde önlem alınmazsa büyük bir sağlık kriziyle karşı karşıya kalacağız. İçinde 16 meslek grubunu barındıran ve yaklaşık 10.000 civarında üyeye sahip Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu olarak, toplumun her kesimini etkileyen bu zamlar ivedilikle geri çekilmeli, sosyal devlet anlayışı içerisinde hareket edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.
reklam