DOĞURGANLIĞI ARTTIRAN BESLENME ÖNERİLERİ
İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, doğurganlığı arttıran beslenme önerilerini açıkladı.
Reklam
http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.
Bireyin ideal vücut ağırlığının korunmasının, yumurtlama bozukluklarından kaynaklanan kısırlığın önlenmesinde oldukça etkili olduğuna dikkat çeken Eray Albayrak, “Beslenme alışkanlıklarının; hem erkek, hem de kadın doğurganlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğine dair artan sayıda kanıt gösteren bilimsel çalışma var. Düşük kilolu olma ve daha büyük ölçüde aşırı kilolu ve/veya obez olma durumu, artan kısırlık riski ile ilişkilidir. İnsülin direnci, yumurtlamayı bozabilecek önemli bir patojenik mekanizmadır. Esas olarak, bitkisel yağlardan elde edilen tekli doymamış yağ asitlerinin; yani avokado, fındık, fıstık, kanola yağı, zeytinyağının yeterli alımının yanı sıra endüstriyel olarak üretilen kek ve tatlılarda, cipslerde, fastfoodlarda, toz çorbalarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağ asitlerinin trans izomerlerinden kaçınılması, kadınlarda kısırlığın önlenmesi adına etkili olabilir” açıklamasında bulundu.
Reklam
“Vitamin ve mineraller doğurganlığı arttırıyor”
B12 vitamini eksikliğinden kaçınmak gerektiğini ve gereksinim dâhilinde takviye olarak kullanılmasının, erken düşüklerin önlenmesinde önemli rol oynadığını belirten Eray Albayrak, “Hayvansal protein kaynakları yerine bitkisel protein seçimi, diyetin glisemik yükünün azaltılması yani basit karbonhidratlardan uzak durulması, bunlar örneğin şeker, beyaz ekmek, pirinç, gofret, bal gibi besinlerdir fazla sıklık ve porsiyonda tüketilmemesi, demir ve folik asit içeren besin desteklerinin kullanılması da faydalı olabilir. Yeterli antioksidan alımı da kadın üreme fonksiyonlarını destekler. Örneğin, selenyum, astaksantin gibi antioksidan öğeler takviye olarak alınabilir. Yine antioksidan kapasiteye sahip A vitamininden zengin yumurta sarısı, karetonoid zengini yeşil yapraklı sebzeler, kayısı, havuç, domates, C vitamininden zengin narenciye, karnabahar, brokoli, kuşburnu ve E vitamini kaynağı ceviz, fındık, badem, fıstık gibi yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, kuru baklagiller, buğday rüşeymi besinlerine beslenme düzeninde yer vermek doğurganlık kapasitesini arttırmada oldukça etkilidir” şeklinde konuştu.
“Erkek faktörlü kısırlığının gelişmesinde serbest radikaller yer alıyor”
Antioksidanlardan zengin beslenme veya uygun takviye alımının, kısırlığın önlenmesinde ve tedavisinde etkili olabileceğini açıklayan Eray Albayrak, “Sarımsak, soğan, pırasa gibi sebzeler ve tam tahıl ürünlerinde antioksidan kapasiteye sahip ögeler bulunur. Çay, soya fasulyesi ve siyah üzüm flavonoidden zengindir. Flavonoidler de vitamin olmayan antioksidanlardır. Çinko, selenyum ve folik asit gibi besin öğeleri sperm kalitesine olumlu etki eder. Dengeli beslenme her iki cinsiyette de kısırlığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır” dedi.
Reklam