VAJİNAL AKINTI NEDEN OLUR?
Vajinal akıntının, genellikle her kadında görülen normal ve düzenli bir durum olduğunu belirten İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, bazı durumlarda riskli hale gelen vajinal akıntının tedavi edilmesi gerektiğini açıkladı.
Reklam
http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.
Vajinal akıntı nedir?
Normal vajinal akıntı sağlıklı bir vücut fonksiyonu olduğunu ifade eden Op. Dr. Murat Alpay, “Normal vajinal akıntı, sağlıklı bir vücut fonksiyonudur. Vücudun vajinayı temizleme ve koruma yöntemidir. Cinsel uyarılma ve yumurtlama gibi durumlarda akıntının artması normaldir. Egzersiz, doğum kontrol haplarının kullanımı ve duygusal stres de akıntıda artışa neden olabilir. Anormal vajinal akıntı genellikle bir enfeksiyondan kaynaklanır. Vajinanın normal bakteri dengesindeki herhangi bir değişiklik akıntının koku, renk veya kıvamını etkileyebilir. Normal vajinal floradaki dengeyi bozabilecek faktörlerden bazıları; antibiyotik veya steroid kullanımı, hamile kadınlarda veya çoklu cinsel partnerleri olan kadınlarda daha yaygın görülen bir bakteriyel enfeksiyon, doğum kontrol hapları, rahim ağzı kanseri, şeker hastalığı, banyo köpüğü, kokulu sabun ve losyon kullanımı veya vajinal duş, ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon, Pelvik inflamatuar hastalık (PID), Trichomonas enfeksiyonu, menopoz döneminde vajinal duvarların incelmesi ve kuruması, vajina içinde veya çevresinde tahriş, mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinozis” dedi.
VAJİNAL AKINTI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Vajinal akıntı çeşitlerinden söz eden Op. Dr. Murat Alpay, “Vajinal akıntılar genellikle akıntının rengine ve yoğunluğuna göre kategorize edilir. Bazı akıntı türleri normaldir. Diğerleri ise altta yatan ve tedavi gerektiren bir duruma işaret edebilir. Özellikle menstrüel döngünün başında veya sonunda bir miktar beyaz akıntı normaldir. Bununla birlikte, akıntıya kaşıntı eşlik ediyorsa ve yoğun, süt kesiği benzeri bir kıvam veya görünüme sahipse normal değildir ve tedavi gerektirir. Bu akıntı türü sıklıkla bir maya enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Berrak ve akışkan bir vajinal akıntı tamamen normaldir. Ayın herhangi bir zamanında görülebilir ve egzersizden sonra özellikle yoğun olabilir. Akıntı berrak, fakat akışkan değilse ve gergin ve mukus benzeri bir kıvamdaysa bu sıklıkla kadının yumurtlama döneminde olduğunun göstergesidir. Normal bir vajinal akıntı türüdür ve ayın belirli dönemlerinde görülür. Kahverengi veya kanlı akıntı, özellikle adet dönemi sırasında veya hemen sonrasında meydana geldiğinde genellikle normaldir. Adet döneminin sonunda geç bir boşalma olduğunda kırmızı yerine kahverengi görülebilir. Ayrıca dönemler arasında az miktarda kanlı akıntı yaşanabilir ve buna lekelenme denir. Lekelenme, adet dönemleri dışında meydana gelirse ve yakın zamanda korunmasız ilişki yaşanmışsa bu hamilelik belirtisi olabilir. Gebeliğin erken evrelerinde lekelenme, düşük işareti de olabilir. Bu sebeple böyle bir durumda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir. Nadir durumlarda, kahverengi veya kanlı akıntı endometrial veya rahim ağzı kanseri belirtisi olabilir. Fibroid veya diğer anormal büyümeler gibi başka problemlerden de kaynaklanabilir. Bu nedenle yıllık pelvik muayene ve Pap smear testi yaptırmak önemlidir. Doktor bu işlemler sırasında servikal anormallikleri de kontrol eder. Özellikle kalın, yoğun kıvamlı veya nahoş bir koku eşliğinde sarı veya yeşil bir akıntı normal değildir. Bu akıntı tipi trichomonas adı verilen bir enfeksiyonun işareti olabilir. Genellikle cinsel ilişki yoluyla yayılan bu enfeksiyonda akıntıyla birlikte kaşıntı ve idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma gibi belirtiler de bulunur” dedi.
Reklam
VAJİNAL AKINTI BELİRTİLERİ NELERDİR? TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Anormal vajinal akıntının yanında bazı diğer belirtiler varsa en kısa sürede doktora başvurmak gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Alpay, “Dikkat edilmesi gereken belirtiler; ateş, karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, sık idrara çıkma, bir akıntının normal olup olmadığı konusunda endişe duyuyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Tedavi vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Akıntı tipine göre antibakteriyel, antifungal ilaçlar ve borik asit içeren solüsyonlar kullanılabilir. Anormal akıntıya yol açabilecek vajinal enfeksiyonların önlenmesi için asla kokulu sabunlar, parfüm kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında bariyer yöntemleri (prezervatif) kullanılabilir. Vajinal duş veya köpüklü banyolardan kaçınılmalıdır. Bakterilerin vajinaya girmesini ve bir enfeksiyona neden olmasını önlemek için tuvalet sonrası temizlik daima önden arkaya doğru olmalıdır. Yüzde 100 pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli ve aşırı sıkı kıyafetlerden kaçınılmalıdır” dedi.
Reklam