ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDEN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ VE SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

24 Kasım 2024 - 23:14

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDEN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ VE SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDEN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ VE SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ
Son Güncelleme :

23 Ocak 2019 - 12:58

329 views

ÖZEL AKADEMİ HASTANESİNDEN VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINA TEMEL YAŞAM DESTEĞİ VE SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

Antakya Akademi Hastanesi tarafından, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Hatay Grup Başkanlığı’nda vergi müfettişlerine ve Hatay Defterdarlığı personellerine, Acil Tıp Uzm. Dr. Gürkan Alagöz, Dahiliye Uzm. Dr. Sedat Gözel, Diyetisyen Simge Öksüz tarafından Temel Yaşam Desteği ve Sağlıklı Yaşam Önerileri konulu seminer düzenlendi.

Dr. Gürkan Alagöz: İLK YARDIMI BİLENLER YAPMALIDIR

Acil Tıp Uzm. Dr. Gürkan Alagöz: Beyin kanamasında en önemli durum kalp durmasıdır. İlk olarak omuzundan silkelemeliyiz. Hiç tepki yoksa beyin kanaması kalp durması olabilir. Temel ilk yardımı biliyorsak hemen yapıyoruz. Daha sonra da 112’yi aramaktır. Solunum yoksa 112 gelene kadar kalp masajı ve nefes vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Kanserde erken teşhisin neden okullarda öğretilmediğiyle ilgili soruyu cevaplayan Alagöz, “Bu durumun okullarda gösterilmesi için bunun devlet politikası olarak alınması lazım. Köy enstitüleri devam etseydi biz bugün bunları konuşuyor olmazdık. Biz bunu hekimlere dahi anlatamıyoruz. Biz hastane olarak Altınözü’nde köy okuluna gittik. Okulu tadilat yaptık. 20 gün önce sağlık meslek lisesine gittik öğrencilerle buluştuk. Biz 112 sistemini anlatmaya çalışıyoruz. Bu konu devlet politikasıdır” dedi.

Dahiliye Uzm. Dr. Sedat Gözel, KANSERDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİDİR

Sedat Gözel,kanser tedavilerindeki gelişmeler ve fitoterapi yöntemiyle ilgili soruya, “Bitkilerle tedavi son çaredir. Ana tedavi olarak tıbbi ilaçlardır. Tıpta bişeyin ilaç olarak kabul edilmesi için aşamalar vardır. En son aşama milyonlarca insan kullandıktan sonra da kontrol edilmesidir. Kişisel kanaate göre tedavi olmaz. Bu doğru değildir. İlaç firmaları birçok çalışmayı etkiliyor” dedi.

Gözel, kanserde erken teşhisin önemiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Taze sebze, meyve ve tahıllar içeren Akdeniz diyeti gibi sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinmek, trans yağ ve katkı maddesi içeren besinlerden uzak durmak, fiziksel açıdan aktif bir yaşam sürmek, tütün mamulleri ve alkolden uzak durmak gibi sağlıklı yaşam davranışları, çevresel faktörleri en aza indirdiği için kanser vakalarının görülme sıklığını da 1/3 oranında düşürüyor. Ancak sağlıklı yaşam alışkanlıkları elbette ki tek başına yeterli olmuyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörlerin yanı sıra aile öyküsü, genetik yatkınlık gibi faktörler bireylerde kanser oluşum riskini artırıyor. Bu gibi sebeplerden dolayı risk altında bulunan kişilerin düzenli olarak belirli kontroller yaptırması gerekiyor.

ERKEN TEŞHİSTE KANSER BÜYÜK ORANDA İYİLEŞTİRİLEBİLİYOR

Kanser hastalıklarında tedaviye alınan cevap, tümörün vücuttaki yaygınlığı ile bütünüyle alakalıdır. Bu sebeple kanserli hücrelerin erken teşhis edilmesi, tümörün vücutta yayılmadan önce hastalığın önüne geçilmesi ve tedavinin başarıya ulaşmasında kilit rol üstleniyor. Güncel veriler, erken teşhis edilip tedavisine başlanan kanser vakalarının yaklaşık yüzde 90’ının iyileştirilebildiğini gösteriyor.

ERKEKLERDE VE KADINLARDA KANSER TARAMA TESTLERİ

Erkeklerde görülme sıklığı en yoğun olan kanser türleri kolon ve rektum, prostat ve özellikle sigara kullanımına bağlı olarak akciğer kanseridir. Özellikle 40 yaşını aşmış tüm erkeklerin rutin kanser taraması yaptırmaları uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri ise meme, rahim ağzı ve tiroit kanserleridir. Dolayısıyla özellikle 20 yaşını geçen tüm kadınların düzenli olarak kendi meme muayenelerini yaptırmaları, 20-40 yaş arasında 3 yılda bir, daha sonra ise her yıl düzenli olarak mamografi çektirmeleri gerekiyor. Rahim ağzı kanseri aşısıyla ilgili olarak HPV adı verilen rahim ağzı kanseri virüsünü kapma ihtimali olmayan, yani cinsel hayatı başlamamış olan kadınların mutlaka HPV aşısı yaptırması, cinsel hayatı başlamış olan kadınların ise düzenli aralıklarla PAP smear adı verilen tarama testini yaptırması önem taşıyor.

Kanserin erken teşhisi için kişinin herhangi bir sağlık sorunu veya şikayeti olmasa bile özellikle rahim ağzı, meme, kalın bağırsak, tiroit ve prostat kanserleri için düzenli tarama testlerini yaptırması, olası kanser öykülerinde tedavi oranını ciddi ölçüde artırıyor. Unutmayın, kanserde erken teşhis hayat kurtarır!” ifadelerini kullandı.

KATILIMCILARA DİYET ÖNERİLERİ VERİLDİ

Seminerde katılımcılara beslenme ve diyet önerileri verildi.

Konuyla ilgili yapılan bilgilendirmede Diyetisyen Simge Öksüz, “Beslenmede beyaz ekmek yerine buğday ekmeği tercih etmeliyiz. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini yemelerini öneriyoruz. Haftada 3-4 defa kuru baklagiller tüketmeliyiz. Bizim haftada 500 gram protein almamız gerekiyor. Yiyeceklerin yapısında bulunan yağlara dikkat etmeliyiz. Koyun eti yerine dana eti tercih etmeliyiz. Kanatlı hayvanlarda da derisiz tercih edilmelidir. Haftada 1-2 porsiyon balık yemeliyiz. Etli yemeklere yağ eklememeliyiz. Sakatat yerine, et, balık, hindi tercih etmeliyiz. Kızartma yerine haşlama yapmalıyız. Diyabetlilerin kullandığı tatlandırıcılara dikkat etmeliyiz. Bazı meyvelerin yasak olduğu şeklinde sorular geliyor. Bir muzun tamamını yerseniz şekeriniz artar. Ama yanında süt içerseniz şekeriniz dengelenir. Diyabetli hastaların günde 6 öğün beslenmesi gerekiyor. Beslenmeler uzmanlar tarafından hazırlanmalıdır” dedi.

AYAS: KAN ACİL DEĞİL SÜREKLİ İHTİYAÇTIR

Burada konuşan Kızılay kan bağışçısı kazanım uzmanı Hilal Ayas, “Ülkemizde kan bağışı önemli bir sıkıntı. Genel başkanımız kan bağışına dikkat çekmek için duyuru yaptı. Herkesin bir bahanesi var. Ama başka kaynak yok. Mecburen insanlar bağışlamalı. Acil durum olduğunda hepimiz kan bağışı yapıyoruz. Ama unutulmamalıdır ki kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Biz hastanın kanı beklemesini istemiyoruz.  Kan bağışı yapıldığında bağışlanan kan 24 saat sonra kullanılabiliyor. Bu sebeple erkekler 3 ayda bir, kadınlar 4 ayda bir kan bağışı yapmalıdırlar. Kan bağışı yapmadan önce bilgilendirme formu dolduruluyor. Daha sonra hemşire arkadaşımız kan değerlerinize bakıyor. Doktorumuz da son kararı veriyor. Bağış yaklaşık 8 dakika sürüyor. Kan dolaşım hızına bağlıdır. Kan bağışının ardından bağışçılara soda ve çokoprens ikram ediyoruz. Gün içinde de sıvı almasını öneriyoruz. Sigara içenler kan bağışı yapabilir. Alkol alan bir kişi 12 saat sonra bağış yapabilir.

Bağışlanan kanlar ne oluyor?

Bağışlanan kanlar Adana bölgesine gönderiliyor. Laboratuvarda sağlıklı olan kanlar 3 ürüne ayrıştırılıyor. Sağlıksız olanlar ise bağışçılara bilgi verildikten sonra imha ediliyor. Bir kişi 3 kişinin hayatını kurtarıyor. Biz hastalara gerekli kanı ulaştırıyoruz. AİDS gibi hastalıkların testi yapılıyor, ardından kanlar gerekli yere ulaştırılıyor.

Vücudumu her 1 litrede fazladan kan üretiyor. Her insanda 1 litre fazladan kan bulunuyor. 450 ml kan alınıyor. Kan bağışı yapanların tereddütleri var. Tatlı yiyenlerin kanı artar şeklinde inanışlar var. Ama doğru değil. Biz sıvı alımını öneriyoruz. Vücut sıvı ihtiyacı için sinyal verir. Doğum yapan kadın en erken 1 sene sonra kan bağışı yapabilir. Ameliyat olan vatandaşlar da 1 sene sonra bağış yapabilir. Dünyada 2, ülkemizde de 4 saniyede 1 kana ihtiyaç var. Herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ardından katılımcılar sağlıklı beslenme ve ilk yardım ile ilgili sorularını sordular. Soru-cevap uygulamasının ardından seminer hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi. (Haber/Fotoğraf:Levent AŞKAR)

ÖZEL HABER

GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir.

 

PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.