Babacan:‘Seçimi açık farkla kazanmak gerekiyor’
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, FOX TV’de katıldığı Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Babacan şu ifadeleri kullandı:
REKLAM
‘Türkiye’nin önünde tek bir parlamenter sistem hedefi olmalı’
“Güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen partilerle yakın bir diyalog içindeyiz. Bundan sonraki süreçte biraz da iş birliği aşamasına geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir parti parlamenter sisteme kendi başına götürebilecek meclis aritmetiğine sahip olmayacak. Parlamenter sistem isteyen partiler vatandaşımızın karşısına çıkarken beş, altı ayrı sistemle çıkarsa bunun güven açısından çok ikna edici olacağı kanaatinde değiliz. Türkiye’nin önünde tek bir parlamenter sistem hedefinin olması lazım.”
‘Bu milletin demokrasi iradesi çok kuvvetli’
“Bu iktidar nasıl değişecek, bırakır mı?’ diyorlar. Seçimle değişecek. Bu milletin feraseti ve bu ülkenin köklerindeki demokrasi iradesi çok kuvvetli. Bu iradenin önünde kimse duramaz. Seçim günü geldiğinde açık bir farkla seçim kazanılırsa hiç kimse bir şey yapamaz. Açık farkla kazanmak gerekiyor seçimi. Uç uca olursa kırk türlü oyun olabilir. İstanbul’da olmadı mı?”
‘Ekonomiyle ilgili kurumları ayağa kaldırmak bir aylık iş’
“Ekonomiyle ilgili kurumları ayağa kaldırmamız bir aydır. İç işleyişini yeniden yapılandırmak, dürüst ve ehil kadroları işin başına koymak, bağımsız olması gereken kurumların tam bağımsızlığını sağlamak maksimum bir ayda biter. Gençlere ‘Rahat nefes alın, sosyal medyada istediğiniz paylaşın, kimse sizi paylaşımlarınızdan dolayı yargılamayacak’; gazetecilerimize ‘Hiçbir gazeteciyi eleştirel yazdığı, çizdiği, konuştuğu için işten kovdurmayacağız’ diye hükûmetin ilk gün yapılacağı açıklama dahi ülkeye bir nefes aldırır. Adalet ve hukuk konusunda sağlam duracak bir iktidar kurulduğu gün bu ülkeye oluk oluk para akmaya başlar.”
‘200 liralık banknot ilk çıktığında değeri 123 dolardı, bugün 23 dolar’
“Hayat pahalılığı yirmi yılın en kötü noktasında. Gıda enflasyonu yuvarlayarak söylüyorum, yüzde 30. TÜİK’in açıkladığı rakam. En çok zam gıda ürünlerinde. 2009 yılında 200 liralık banknot tedavüle çıktı. Değeri 123 dolardı. Bugün 23 dolar. Vatandaşın cebindeki para pul olmuş durumda. Satın alma gücü hızla düştü, düşüyor.”
‘Orta gelir tuzağından korkuyorduk çünkü hukuk ve eğitim zayıftı’
“Milli gelirimizi 3608 dolardan 2008 yılında 11.018 dolara çıkarttık. 2013’te 12.582 dolara ulaştık. Hükûmetin şu andaki 2023 hedefi bizim 2008’de ulaştığımız millî gelirin altında. Bu, Türkiye’nin fakirleşmesinin en somut göstergesi. Bu bir felaket. Zirve yıllarda orta gelir tuzağından korkuyorduk. Çünkü hukuk ve eğitim alanında Türkiye zayıf gidiyordu. Zirve yıllarındaki başarının kaynağı Sayın Erdoğan’sa, Türkiye’nin millî eğitimde de en azından bir dönem başarılı olması gerekirdi.”
‘Merkez Bankası 2002-2018 arasında toplam 8 milyar döviz satıldı’
“2002’den 2018’e kadar Merkez Bankası’nın piyasa müdahalesiyle sattığı dövizin toplamı 8 milyar dolar. 2019’un başından 2020’nin sonuna kadar 130 milyar dolar sattı. 8 milyar doların tamamı açık, şeffaf. 2019 martındaki yerel seçimlerinden önce akılları sıra döviz kurunu sakin götürüp Merkez Bankası faizini belli bir noktada tutmak için kendilerine göre bir cinlik yapmışlar. Merkez Bankası’nın net rezervi eksiye düştüğü için dövizi kontrol edebilmeyle alakalı tek araç faiz. Faizi yüksek tutarak kuru belli noktada tutabiliyor. Yoksa niye Sayın Erdoğan faizi düşürtmüyor? Merkez Bankası yüzde 19 faizi yüzde 10’a indirirse ertesi gün kur öyle bir sıçrar ve kurdaki artış enflasyonu öyle bir vurur ki buna da cesaret edemiyorlar.”
‘Devletin görevi ibadet, inanç ve örgütlenme özgürlüğünü teminat altına almak’
“Bu ülkenin tüm vatandaşları eşit vatandaş. Devlet olarak taraf olamazsınız. Devlet olarak siz inancını ibadet özgürlüğünü, inancı doğrultusunda örgütlenme özgürlüğünü teminat altına almak devletin görevi.”
reklam
GİZLİLİK İLKELERİ
www.hatayyenihaber.com’un tüm hakları saklıdır. Kod, haber, resim, röportaj gibi her türlü içeriğinin tüm telif hakları www.hatayyenihaber.com’a aittir. www.hatayyenihaber.com sitesinde yer alan bütün yazılar, materyaller, resimler, ses dosyaları, animasyonlar, videolar, dizayn, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 numaralı yasa telif hakları korunmaktadır. Bunlar www.hatayyenihaber.com’un yazılı izni olmaksızın ticari olarak herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kopyalama ve kullanımı yapılamaz.
www.hatayyenihaber.com’daki harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Yayınlanan yazı ve yorumlardan yazarları sorumludur. www.hatayyenihaber.com’da hiçbir bildirim yapmadan, herhangi bir zaman değişikliğe gidebilir. Bu sitedeki bilgilerden kaynaklı hataların hiçbirinden sorumlu değildir
PRİVACY POLİCY
We will keep your information confidential except where disclosure is required or permitted by law (for example to government bodies and law enforcement agencies). Generally, we will only use your information within the www.hatayyenihaber.com. However, sometimes the www.hatayyenihaber.com uses third parties to process your information. www.hatayyenihaber. comrequires these third parties to comply strictly with its instructions and the www.hatayyenihaber.com requires that they do not use your personal information for their own business purposes, unless you have explicitly consented to the use of your personal information in this way. When you interact with the www.hatayyenihaber.comwe sometimes receive personal information about you. For example, if you write to us or sign up to a newsletter, you might tell us who you are, how we can contact you and what you think of the www.hatayyenihaber.com and its services. When you use www.hatayyenihaber.com online services, we use cookies and collect IP addresses. You can find out more about this in the www.hatayyenihaber.com cookies section of our full Privacy Policy.