BU BELİRTİLER VARSA, ÇOCUĞUNUZ ŞEKER HASTASI OLABİLİR!
Sağlıksız ve dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıyla beraber çocuklarda şeker hastalığı (Tip1 Diyabet) görülme sıklığının arttığına dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eser Taşçı, Tip 1 diyabeti hakkında bilgiler vererek, bu hastalığa yönelik uyarılarda bulundu.
reklam
Çocuklarda Tip-1 diyabetin, insülin yetersizliği sonucu ortaya çıktığını ve kan şekerinde yükselme ile seyrettiğini ifade eden Uzm. Dr. Eser Taşçı, “Diyabet yani şeker hastalığı erişkinlerde daha sık görüldüğünden, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinir, fakat bebeklik döneminden itibaren çocuklarda da şeker hastalığı sıkça görülmektedir. Çocuklarda görülen şeker hastalığı geneldeTip1 diyabet türündendir. İnsülin, pankreas bezinden salgılanır ve kan şekerinin vücut hücreleri tarafından kullanılmasını sağlar. Beslenme sonrası kan şekeri yükselmeye başladığında insulin salınarak, şekerin vücut hücreleri tarafından kullanılması veya depo edilmesi sağlanır. Tip 1 diyabet hastalarında ise bu işlem gerçekleşmez ve kan şekeri yüksek kalır. Şekeri kullanamayan hücreler aç kalır ve enerji sağlamak için yağları ve proteinleri parçalar. Bunun sonucunda çocukta kilo kaybı meydana gelir. Tip 1 Diyabet, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından birisidir” açıklamasında bulundu.
Çocukta gözlenen diyabet belirtileri nelerdir?
Uzm. Dr. Eser Taşçı, Tip 1 diyabet hastalığının hangi belirtilerle ortaya çıktığını açıklayarak, “Çok su içme, sık idrara çıkma, gece idrar kaçırma veya gece sık idrara kalkma, halsizlik, uyuma isteği, kilo kaybı, karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma, hızlı nefes alıp verme, ağızda aseton kokusu olması, çocuklarda en sık görülen Tip1 Diyabet belirtileridir. Bu diyabetik belirtilerin ortaya çıkması halinde uzman hekime başvurmak önemlidir” dedi.
Tip 1 diyabet nasıl tedavi edilir?
Diyabetli çocuk hastalıklarında rutin kontrollerin önem taşıdığını ifade eden Uzm. Dr. Eser Taşçı, “Diyabetli çocukların dışarıdan enjeksiyon ile insülin almaları gerekir. Diyabet tedavisinde insülinin yan ısıra dengeli bir beslenme ve düzenli egzersiz planı ile çocuklar tamamen normal bir yaşam sürmelidir. Tip 1 diyabet tedavisinde; insülin takviyesi, egzersiz ve sağlıklı beslenme en önemli üç kriterdir” dedi.
reklam