CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Çukobirlik’in kapısına kilit vurulduğunu, Tarım Kooperatifi’nin zarar ettirildiğini söyledi
“Üreticiyi ezdirmeyen ÇUKOBİRLİK parsel parsel satıldı!”
“Tarım Kredi Kooperatifi zarar ediyor, Genel Müdürü ballı maaş alıyor”
Abit Taşcılar/UHA/ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, güvenilir gıdaya ulaşılması, açlığın ve yetersiz beslenmenin ortadan kaldırılması için tarımsal üretimin sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ‘Kooperatifler Kanunu’ görüşülürken partisi adına konuşan Dr. Şevkin, özellikle kırsalda yaşayan insanların ürettiği ürünlerin ekonomik olarak pazarlanmasında kooperatiflerin önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.
Reklam
Kooperatiflerin özellikle kuruluş aşamasında desteklenmeye ve ürettikleri ürünlerin pazara ulaşımından önce muhafaza edebilecekleri soğuk hava depolarına, ürünlerinin tüketiciye ulaşmasında satış ofislerine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Dr. Şevkin, Hollanda’da 17 kooperatifin dünyanın en büyük 300 kooperatifi arasına girdiğini, Türkiye’nin ise bu listede tek bir kooperatifinin yer almadığını söyledi.
Dünyada bu gelişmeler yaşanırken Adana’da kurulu Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (ÇUKOBİRLİK) sadece merkezi entegre tesislerinde 10 bine yakın işçiyi barındırdığını, Türkiye’nin her tarafına yayılmış tesisleri ve kooperatifleri ile yüzbinlerce insanın iş, aş, ekmek kapısı ve umudu olduğunu ancak Çukobirlik’in kaybedildiğini vurguladı.
Birliğin elinde kalan son 41 dönüm arazi üzerine kurulu Mihmandar Kooperatifi’nin de satıldığını söyleyen Dr. Şevkin, “Üstelik ortada şaibeli bir satış söz konusudur. Rayiç bedel olarak 56 milyon 500 bin lira fiyat biçildiği kaydediliyor ancak satış 30 milyon 810 bin 627 liraya gerçekleşiyor. İki farklı rayiç bedel ve satış nedeniyle ortada bir yetkili-yetkisiz firma kaosu yaşanıyor. Çukobirlik; Hazine Müsteşarlığınca oluşturulan Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı, yeniden yapılandırılan borçlarının ödemesinde sıkıntı yaşadığını açıklıyor” dedi.
Reklam
ÇUKOBİRLİK’İ ANLATTI…
Çukobirlik’in pamukla birlikte soya, kanola, ayçiçeği üreticisini serbest piyasa koşullarına ezdirmeyip üreticiye gübre, tohumluk, ilaç ve küspe desteğinde de bulunduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Yaklaşık 50 bin üretici ortağına hizmet veren, iplikten boya basmaya, sıvı yağdan sabuna, biyodizelden dokumaya kadar bir çok alanda Türk ekonomisine büyük katkı sunan, özellikle pamuk üreticisinin ekmek kapısı niteliğindeki bir kurumu yeniden ayağa kaldırmak bu meclis için tarihi bir sorumluluktur. Çukobirlik’in borçları için yapılandırma yapılabilirdi. Çukobirlik’in daha işlevsel hale gelmesi ve tarıma yeniden kazandırılması için bir çalışma yapılmalıdır” diye konuştu.
Hayat pahalılığının olabildiğince arttığı bir dönemde Tarım Kredi Kooperatifi’ne ait market isimlerinin ancak Cumhurbaşkanı’nın gofret, abur-cubur aldığı bir görüntüyle duyulduğunu belirten Dr. Şevkin, “Erdoğan fiyatların makul ve ucuz olduğunu söylese de tam tersine bazı ürünlerin ve özellikle Ayçiçek yağının diğer market fiyatlarından daha yüksek olduğu açığa çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
“GENEL MÜDÜRÜN HANGİ BAŞARISI VAR?”
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şunları söyledi:
“Yeni düzenleme ile kooperatiflere bir düzen getirilmek isteniyor ancak tarım satış kooperatifi marketlerin 2019 yılında 46 milyon 5 bin 231 lira olan zararının 2020 yılında 12 milyon 248 bin 330 lira artarak 58 milyon 253 bin 561 lira olduğu anlaşılıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın bir sözüyle 1000 yeni market açılışının nasıl ve hangi tarihler arasında gerçekleşeceği bilinmiyor. Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerin neden zarar ettiğine yönelik bir araştırma yapılmalıdır. Yeni açılacak marketlerde vatandaşa piyasa fiyatının altında ürün tedariki yapılmalıdır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın net maaşı 62 bin 500 Türk Lirasıdır. Önümüzde zarar eden bir kurum dururken genel müdür hangi başarısından dolayı bu kadar maaş almaktadır?”
Reklam