Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Adana’da yayın yapan yerel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu.
reklam
Programda Lütfü Savaş’a Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar eşlik etti. Çukurova’nın iki başkanı, komşu şehirlerin gastronomilerinden kültürel birikimlerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.
LÜTFÜ SAVAŞ’TAN GASTRONOMİ VURGUSU
Hatay’ın gastronomideki zenginliğinin yanı sıra coğrafi önemini de anlatan Lütfü Savaş, “Hatay, 2017 yılında UNESCO tarafından tescillendi ve dünyadaki 26. Gastronomi Şehri unvanını kazandı. Ancak Hatay sadece yemekten ibaret değil. Tarih, kültür ve medeniyet birikimi olan ve coğrafi olarak dünyadaki ender bitki örtüsüne sahip bir şehirdir. Tıbbi aromatik bitkiler ve endemik bitkiler açısından oldukça zengin bir şehiriz. Hatay’da özel yetişen 51 tane de endemik bitkimiz var” dedi.
EXPO 2021 organizasyonunun logosu olan “Barış Çiçeği” hakkında da bilgi veren Savaş, çiçeğin sadece Hatay’ın Amanos Dağlarında yetişen bir çiçek olduğunu açıkladı.
HATAY YAŞADIKÇA EXPO ALANLARI YAŞAYCAK
1 Nisan’da tüm dünyaya kapılarını açacak olan EXPO 2021 Hatay organizasyonunun Türkiye ve Hatay’a oldukça önemli katkılar sağlayacağının da altını çizen Başkan Savaş, “EXPO inovatif bir düşüncenin tüm dünya ile paylaşılması kültürüdür. 160 yıllık bir kültür ve yapıldığı her şehre önemli katkılar sağlamış. Antalya’da talihsizliğin yaşanma sebebi de organizasyona altı aylık bakılmasıdır. Biz EXPO’yu ülkemiz ve şehrimiz yaşadıkça kullanacağımız yerler olarak algıladık ve projelendirdik” dedi.
“HATAY FESTİVALLER VE FUARLAR ŞEHRİ OLACAK”
EXPO 2021 Hatay’ın iki bölgede gerçekleştirileceğini de belirten Savaş şu sözleri söyledi:
Organizasyonumuzu Antakya-Defne ve İskenderun-Arsuz olmak üzere iki bölgede gerçekleştiriyoruz. EXPO’da uluslararası bahçeler, mutfaklar, sergi alanları, konser alanları, yürüyüş parkuru, yeşil alanlar, tarım ürünleri, gastronomi ve eğitimlerinde olacağı bir alan olacak. Buradaki yapacağımız her şey kalıcı olacak. EXPO alanlarımız Hatay ve Türkiye yaşadıkça yaşayacak. Hatay festivaller ve fuarlar şehri olacak. Bu iki bölge Hatay’a miras kalacak”
Belediye başkanlığının altyapı ve üstyapı çalışmalarından ibaret olmadığını da söyleyen Başkan Savaş, belediye başkanlarının şehrin ticaretine, turizmine katkı sağlayacak önemli bir aktör olduğunu ifade etti.
Savaş bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkan tarım hakkında da konuştu.
reklam
“TARIMLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ GİRDİ MASRAFLARI VAR”
Tarımla uğraşan insanların zamların etkisi ile oldukça zor durumda olduğunu belirten Savaş, “Son zamanlarda gübre ve elektrikte ciddi zamlar oldu. Çiftçilerimiz yurt dışında terk edilen azotlu ÜRE gübreleri kullanıyor. Bu gübreler tuz oranı yüksek olduğu için çoraklaşma yapıyor ve verimi düşürüyor. Şehre göç sebebiyle işsizlik çoğalıyor” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilere destek olmak amacıyla kırsal kalkınma projesi başlattıklarını belirten Savaş, fide ve gübre desteğinde bulunduklarını ve ayrıca köyden kente göçü önlemek için de 9 bin 700 aile ile sözleşmeli tarım yaptıklarını açıkladı.
Lütfü Savaş, tarım politikalarında merkezi hükümetin, yerel belediyelerin ve sivil toplum kuruluşların ortak hareket ederek çalışma yapması gerektiğini vurguladı.
SAVAŞ’TAN EXPO’21 HATAY’A DAVET VAR
Programın sonunda Lütfü Savaş, yurt içi ve yurt dışından olmak üzere herkesi 1 Nisan’da başlayacak EXPO 2021 Hatay organizasyonuna davet etti.
reklam