Dr. Kanatlı: “Sağlık sistemi Hatay’da çökme noktasında” « Hatay Yeni Haber Gazetesi

2 Ocak 2025 - 12:53

Dr. Kanatlı: “Sağlık sistemi Hatay’da çökme noktasında”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi ve Hatay’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Kanatlı, kentte sağlık hizmetlerinin deprem sonrası ağır yara aldığını belirterek, ciddi sorunları gündeme taşıdı.

Dr. Kanatlı: “Sağlık sistemi Hatay’da çökme noktasında”
Son Güncelleme :

30 Aralık 2024 - 14:41

65 views

Dr. Kanatlı: “Sağlık sistemi Hatay’da çökme noktasında”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi ve Hatay’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Ali Kanatlı, kentte sağlık hizmetlerinin deprem sonrası ağır yara aldığını belirterek, ciddi sorunları gündeme taşıdı. Kanatlı, Evrensel Gazetesi’nde Kübra KIRIMLI’ya yaptığı açıklamalarda, mamografi cihazı yetersizliği, onkolog eksikliği ve elektrik kesintilerinin sağlık hizmetlerini aksattığını söyledi

Hatay genelinde kanser tedavisi için büyük önem taşıyan onkolog sayısının kritik düzeyde olduğunu ifade eden Kanatlı, “Deprem öncesinde kent merkezinde üç onkolog vardı, ancak şimdi yalnızca bir onkoloğumuz var. O da iki hafta önce göreve başladı. Radyasyon onkoloğu ise hiç yok” dedi.
Mamografi cihazlarıyla ilgili sorunları dile getiren Kanatlı, “Depremden önce Antakya, Samandağ ve Defne ilçelerinde toplam üç mamografi cihazımız vardı. Bu bile yetersizdi çünkü en az beş cihaz olması gerekiyordu. Antakya merkezdeki KETEM’in yıkılmasıyla cihaz sayısı bire düştü ve yalnızca Defne’de bir cihaz bulunuyor. Yaklaşık bir milyon nüfuslu şehirde kadınlar, mamografi tetkiki için kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanları radyasyon riski altında
Defne’deki tek cihazın sürekli arızalandığını belirten Dr. Kanatlı, “Elektrik ve internet kesintileri nedeniyle cihazlarımız çalışamaz hale geliyor. Cihazın başında görev yapan bir personelimiz var ve günde yaklaşık 40 çekim yapmak zorunda kalıyor. Bu personel sürekli radyasyona maruz kalıyor, kendi sağlığını tehlikeye atıyor. İş güvenliği şartlarının eksikliği nedeniyle kanser riski altında çalışıyor” dedi.

Sağlık hizmetlerine erişim imkansız hale geliyor
Elektrik kesintilerinin sağlık hizmetlerini neredeyse durma noktasına getirdiğini ifade eden Kanatlı, aile hekimlerinin de bu koşullar altında Hatay’ı terk ettiğini söyledi: “Her ay birkaç aile hekimi kenti bırakıp gidiyor. Bu durum koruyucu sağlık hizmetlerini de sekteye uğratıyor. ASM’lerin kapanması halinde önlenebilir hastalıklardan kayıplar artacak.”

Kanser tedavisi için il dışına gitmek zorundalar
Deprem sonrası sağlık altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kanatlı, “Sağlık Bakanlığı’nın ‘Kanser taramalarına önem vereceğiz’ sözünü yerine getirmesi gerekiyor. Altyapı sorunlarının çözülmesi ve yeterli personel sağlanması şart. Ancak hastalarımızın büyük kısmı tedavi için Adana gibi illere gitmek zorunda kalıyor. Ne yazık ki, Adana Balcalı Hastanesi depreme dayanıksız olduğu için kapatıldı. Bu da Hatay’daki hastalarımız için yeni bir yük anlamına geliyor” diye konuştu.

Sağlık sorunları çözüm bekliyor
Depremin ikinci yıl dönümüne yaklaşılırken Hatay’da sağlık sorunlarının kangrenleştiğini belirten Dr. Kanatlı, “Sağlık hizmetlerinin temel taşı olan aile sağlığı merkezlerini kaybedersek, halk sağlığı tehdit altına girer. Bu sorunların ivedilikle çözülmesi gerekiyor” dedi.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.