Enerjisa çiftçinin “kefen” parasına göz dikti
Hatay’da çiftçilerin elektrik şirketi ile aralarındaki kriz giderek büyüyor.
Hatay’ın Kırıkhan ilçesine bağlı Kazkeli Mahallesi’nde 100’ü aşkın çiftçinin destekleme primleri ‘kaçak elektrik’ kullanımı gerekçesiyle kesildi. Çiftçiler, avukatları Servet Mullaoğlu’nun katılımıyla mahallede basın açıklaması yaptı. Çiftçilerin Avukatı Servet Mullaoğlu, Bakanlığın Enerjisa’nın tahsildarlığını yaptığını söyledi.
‘İZNİ OLMADAN KİMSENİN PARASINA EL KONULAMAZ’
Çok büyük hukuksuzluk yapıldığını söyleyen Avukat Servet Mullaoğlu, bir borç dahi olsa kurumun haciz işlemi başlatacağını, kimsenin şahsından izni olmadan parasını alamayacağını vurguladı. Enerjisa’nın, parayı ödemeler bankaya yatmadan direkt Tarım Bakanlığı’ndan almasına da “Tarım Bakanlığı adeta Enerjisa’nın tahsildarlığının yapıyor” dedi. Mullaoğlu, bayramdan sonra yasal işlemlerin başlatılacağını söyledi. İlk olarak söz alan Avukat Servet Mullaoğlu, çiftçilere kesilen elektrik borcunun tarım arazisinin değerinden daha fazla olduğunu söyledi. İcra takibine düşen 1 milyon 483 bin TL’lik faturayı gösteren Mullaoğlu, bu fatura gibi onlarca fatura olduğunu, çiftçilerin bu borçları ödeyemediğini belirtti. Çiftçilerin bazısı fatura borcu için bankadan kredi çekerken, bir kısmı ise tefeciden para almak zorunda kaldı. Mullaoğlu, çiftçilerin ürünlerini kurtarabilmek için tefeci eline düştüğünü vurguladı. Çiftçi para bulup, ödeme yaptığında ise 17 bin TL açma-kapama parası alındığını belirten Servet Mullaoğlu, “Dünyanın hiçbir yerinde olacak iş değil bu durum ve kabul edilemez. Biz kimseyi suçlamak için bir araya gelmedik, sorunu çözmek için hükümetimizin dikkatini çekmek istedik. Tarım Bakanlığı’nın bu durumdan haberi var mı bilmiyoruz. Bu açıklamamızla da duyurusunu yapmış olalım” diye konuştu.
ÇİFTÇİ PARLAK: KAFAMIZDA SORU İŞARETİ VAR
Çiftçilerden Abdullah Parlak, çoğu arkadaşlarının mallarının hacizde olduğunu söyledi. Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmayanlara dahi fatura gönderildiğini vurgulayan Parlak, “Çiftçiler bıksın, usansın arazileri bıraksın mı istiyorlar, şirketleştirmeye mi gidiyorlar. Hiçbir şey bilmiyoruz. Kafamızda büyük bir soru işareti var. Acaba bir şirket gelip arazileri mi alacak biz de maraba olarak onların yanında mı çalışacağız, bilmiyorum” diye tepki gösterdi.
ÇİFTÇİLİK YAPMAYAN EMEKLİ POLİSE 111 BİN TL FATURA GELDİ
Emekli polis memuru Recep Güler’e hiç çiftçilik yapmaması, ÇKS kaydı da olmamasına rağmen 111 bin TL fatura geldi. Güler, yine polis memuru olan ve çiftçilik yapmayan kardeşine de 1 milyon 400 bin TL fatura geldiğini belirtti. Üzerine kayıtlı bir abone olmadığını ileri süren Güler 34 yıl polislik yaptığını 85 bin TL ikramiye aldığını iddia ederek “İkramiyemden fazla 111 bin TL icra kâğıdı gönderildi. Kırıkhan Toroslar İlçe Müdürlüğü’ne itiraz etmeye gittim. Bana cevap veremediler. Gerekli yerlere müracaatımızı yaptık. Bu yanlışlık düzeltilsin istiyoruz” dedi.
3 AY ÖNCE 500 BİN TL ÖDEME YAPTIM
Çiftçilerden Ahmet Şanverdi’nin 28 bin TL destekleme kredisi Enerjisa tarafından ‘kaçak elektrik borcu’ var diyerek tahsil edildi. Enerjisa’ya 3 ay önce 500 bin TL borç ödemesi yaptığını, şimdi de destek primine el konulduğunu belirten Şanverdi, “Benim arazimde bir su kuyusu var. Yeğenim Veysel Güler, kendi çiftçi kayıt sisteminden (ÇKS) üretim yaptı. Su kuyusu için 500 bin TL borç çıkardılar. Ödeme yapmasaydım yeğenimin evi ve arabasına haciz gelecekti, ödedik” diye konuştu.
Şanverdi, Enerjisa’nın ayrıca borç tebligatlarını farklı kişilere göndererek, süresi geçtikten sonra ‘borç var’ diye çiftçilerin mülklerini haczettirdiğini öne sürdü.
ABONE KAYDI OLMAYANA BORÇ ÇIKARILDI
Kazkeli çiftçilerinden Mehmet Parlak’ın adına abone kaydı olmadığı halde 18 bin TL destekleme primine, borca karşılık el konuldu. Mehmet Parlak, adına borç görülen kişinin kardeşi Bedir Parlak olduğunu, kardeşinin borcunun haberi olmadan kendisinden kesildiğini söylüyor.
Reklam
http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.
Reklam
Reklam