EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ, HATAY KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ BÜNYESİNDE HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR
Ülkemizde Evde Sağlık Hizmetleri uygulamaları, halkımızın etkili, hakkaniyetli, ulaşılabilir ve kaliteli bir sağlık hizmeti alabilmesi, sosyoekonomik yönden verimli bir hayat sürdürebilmesi ayrıca sağlıkta fırsat eşitliğinden yararlanması için yeni bir sektör olarak hayatımıza girmiştir. Evde Bakım Hizmetleri, 10.3.2005 tarihli ve 2575 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan “Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik” ile yasal düzenleme altına alınmış olup Sağlık Bakanlığının 01.02.2010 tarih ve 3895 sayılı yönergesiyle ülkemizde Evde Sağlık Hizmetleri verilmeye başlanmıştır.
22.05.2017 tarihine kadar Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Koordinatörlüğünde Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile birlikte yürütülen Evde Sağlık Hizmetleri, bu tarihten itibaren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı Genel Sekreterliklere devredilmiştir. İlimiz Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlanan Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi(ESKOM), Koordinasyon Merkezine bağlı Devlet Hastaneleri ve İlçe Hastaneleri bünyesinde kuruldu. Temmuz 2017 tarihi itibari ile 10 Devlet Hastanesi, 4 ADSM birimi olmak üzere toplam 14 birim ile vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.
Ülkemizde uygulanan evde sağlık hizmetlerinin amacı; ihtiyacı olan bireylerin muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde ve aile ortamında sağlanması, bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak verilebilmesi, tanı koymaktan ziyade tanı konmuş hastaların tedavisinin takibi, uygulanması ve eğitiminin sağlanmasıdır.
Evde sağlık hizmetlerine Türkiye genelinde tahsis edilen 444 38 33 (444- EV DE) numaralı telefon aranarak başvuru yapılır. Gerek görülmesi halinde ilgili adrese ekip gönderilerek inceleme yapılır.
Evde Sağlık Hizmetleri Kapsamındaki Hastalar ve Hizmetler…
Yatağa bağımlı hastalar, Son dönem palyatif bakım hastaları, İleri derecedeki kas hastaları, İleri derecede solunum sistemi hastalıklarına sahip kişiler ile bu kişilerin ihtiyaç duyduğu ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmektedir. Evde sağlık hizmetleri randevu sistemi ile çalışmakta olup;
Acil durumlar Evde Sağlık Hizmeti kapsamında değildir. Acil durumlarda 112 Acil Sağlık Hizmetleri Servisine başvurulmalıdır. (Haber Merkezi)