Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok değerli olduğuna dikkat çekti.
9 Şubat Dünya Sigarayı bırakma gününde yayınladığı mesajla tiryakilere seslenen Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, “Tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle dünyada yaklaşık 8 milyon insan hayatını kaybetmektedir” vurgusu yaptı. Mesajında Hatay’da 6 adet sigarayı bırakma Polikliniği bulunduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Hambolat şu ifadelere yer verdi: “Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır. Tütün tüketimi, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve içenlerin %80’i gelişmekte olan ülkelerdedir. Tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle dünyada yaklaşık 8 milyon insan hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazası ve salgın hastalıklara bağlı diğer ölümlerin toplamından daha fazladır. Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3’ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir. Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigara Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.
reklam
İLİMİZDE 6 ADET POLİKLİNİK BULUNMAKTADIR
İlimizde toplam altı adet sigara bırakma polikliniği bulunmakta olup, polikliniklerimiz Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Dörtyol, Defne ilçelerimizde faaliyet göstermektedir. ‘‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’’nden randevu alınarak ya da ‘‘ALO 171 Sigara Bırakma Hattı’’nı arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Tedavi sürecinde için hastalarımızdan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sigarayı bırakmak için “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” size bir fırsat olabilir ve sigarasız yeni hayata adım atabilirsiniz. Bugün sigarayı bırakarak pahalı bir alışkanlığı geride bırakmış olacaksınız. Sigarayı bırakmak sürecinde kararlı olmak önemlidir. Öncelikle kendinize bir gün belirleyip belirlediğiniz günde sigarayı bırakmanız tavsiye edilmektedir. Bırakacağınız günü aileniz ve çevrenizle paylaşarak onların desteğini alabilirsiniz. Sigara içilen ortamlardan uzak durmak, sigarayı hatırlatacak eylemleri bırakmak önemli davranış değişiklikleridir. Yaşam tarzı değişikliği yapmak, yeni hobiler edinmek, sağlıklı beslenmek bu süreçte size faydalı olacaktır. Bu zorlu yolda destek almak istiyorsanız Sağlık Bakanlığı ALO 171 sigara bırakma danışma hattını arayarak yardım alabilirsiniz. Şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı, bu fırsatı yaratmak sizin elinizde.”
reklam