HATAY SES: “ACILIYIZ! ÖFKELİYİZ!”
Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) , Sinop’tan Boyabat ilçesine görevlendirilen doktorları taşıyan aracın kaza yapması ve meydana gelen iş kazası ile ilgili basın açıklaması yayımladı.
Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) , basın açıklamasında: “Sinop’tan Boyabat ilçesine görevlendirilen doktorları taşıyan araç kaza yaptı.
Meydana gelen iş kazasında araç içinde sıkışan Dr. Mehmet Turan, Şoför Ender Çoraklı ve Dr. Sena Saygın olay yerinde hayatını kaybederken, Dr. Beyza Nur Çelik ağır yaralı olarak kaldırıldığı Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde acil ameliyata alındı. Kazaya karışan diğer araçta bulunan 2 kişiden birinin hayatını kaybettiği, diğerinin de yaralı olarak Sinop Atatürk Devlet Hastanesinde tedaviye alındığı öğrenilmiştir.
Acımız çok büyük. İş kazasında yaşamlarını yitiren mesai arkadaşlarımızın ve diğer vatandaşın yakınlarına, tüm sağlık emekçilerine ve halkımıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Yıllardır dile getiriyoruz, uygulanan sağlık politikaları halkın ve emekçilerin yararına değildir. OECD ve AB ortalamalarına göre çok az sayıda personel ile görev yapmanın dışında, koruyucu ve nitelikli sağlık hizmeti sunumundaki eksiklikler kamu sağlık kurumlarına başvurucu sayısını gittikçe artıyor. Buna rağmen hekim ve sağlık personeli sayısında bir artış yapılmamaktadır. 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 228 iken OECD ülkelerinde bu oran 402’dir. Yıllık sağlık kurumlarına başvuru sayısında iseTürkiye de oran 10,2 iken OECD ortalaması 6’dır. Bu veriler bile başlı başına giderek artan sağlık talebi karşısında sağlık emekçileri sayısındaki yetersizliği ortaya koymaktadır.
İller içindeki geçici görevlendirmeler hayatlara mal olurken, günü kurtarmaya yönelik geçici çözümlerle sağlık sistemi ayakta tutulmaya çalışılmaktadır. Ölüyoruz… Sonu gelmeyen geçici görevlerde, iş yükü altında ezildiğimiz mesailerin çıkışlarında ölüyoruz.
Daha Mayısı ayında yanan ambulası unutmadık, çalışanın sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yeterli olmadığı, tasarruf tedbirleri adı altında sağlık emekçilerünin sayısından kısma iş kazalarına davetiye çıkarmaktır. Liyakat ve denetim eksikliği de eklenince kazalar sadece iş cinayeti olarak adlandırılabilir.
Sağlık emeğini sömürü alanına dönüştüren, vatandaşın nitelikli sağlık hizmetine ulaşımını zorlaştıran piyasacı sağlık sisteminde yeterli istihdam sağlanmadıkça, birinci basamak koruyucu sağlık sistemi güçlendirilmedikçe , etkili sevk zinciri uygulanmadıkça ölmeye devam edeceğiz!
Giderek artan sağlık talebini sağlık emekçileri hayatları ile karşılayamaz!
Çalışırken güvende olmak, yaşatırken yaşamak istiyoruz!
Öfkeliyiz, yastayız, isyandayız!” dendi.