Hatay Büyükşehir Belediyesi ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ adı altında ilin ekonomik yapısıyla alakalı istişare toplantıları düzeliyor.
Ottoman Palace’de muhtarlarla gerçekleştirilen ‘Hatay’ın Ekonomik Gelişme Programı’ toplantısına Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, HBB Muhtarlar Dairesi Başkanı Durmuş Yıldırım, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, Ekonomist Mert Yıldız, sivil toplum kuruluş temsilcileri, dernek başkanları ve 15 ilçenin muhtarları katılım gösterdi.
İLİN VİZYON SAHİBİ OLMASINA KATKI SAĞLAMALIYIZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, mahallelerin temsilcileri olarak gösterdiği muhtarlarla birlikte Hatay’a hizmet etmenin onurunu taşıdığını belirterek sözlerine başladı.
Başkan Savaş konuşmasının devamında hizmet süresince belde belde dolaşarak Hatay’ın huzuruna katkı sağladıkları belirterek; Muhtarlarımızla beraber 3 yıl gibi kısa bir sürede güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Geleceğe yönelik adımlarımızı planlarken gelişmiş ülkeleri göz önünde bulundurarak hizmetlerimize yön verdik. Belediyecilik yalnızca alt yapı, ulaşım, yeşil alan çalışmalarını tamamlamak değil, şehre sosyal, ekonomik, kültürel, sportif anlamda hizmet üretmek ve ilin vizyon sahibi olmasına katkı sağlamaktır. Coğrafyamıza hizmet etmek için güzel projeler geliştirdik. Hatay’daki hizmet çıtasını yükseltmek için İller bankasından %25 daha fazla katkı payından faydalanmamız lazım.” dedi.
İLİMİZDE SURİYE SAVAŞIYLA BERABER İKİ MİLYON VATANDAŞA HİZMET ÜRETECEĞİZ
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş toplantıda, ilin son yıllarda aldığı göçlerle birlikte hizmet ihtiyacı olduğunu belirterek teşvik programlarını ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.
“Hatay ili olarak, komşu ülkedeki olumsuzluklara, 500 bin civarındaki misafirimize rağmen 6 yıla aşkın milletçe birliğimizi, bütünlüğümüzü ve huzurumuzu koruyoruz. Ancak şartlar bu durumdayken ekonomik göstergelerimiz gün geçtikçe düşüyor. Türkiye’ye misafir olarak gelen göçmenlerin en çok barındığı üçüncü şehir olarak ilimiz yer alıyor. Ülke genelinde gerçekleşen teşvik programları kapsamında, teşvik ihtiyacı en fazla olan iller arasında yer alıyoruz ve bu iller arasında %89 oranında Suriyeli mültecilerimizi ilimizde barındırıyoruz. Yeni büyükşehir statüsüne giren ilimizin böylesi bir göçle beraber ciddi hizmetlere ihtiyacı bulunuyor. İlimizde bir milyon beş yüz ellibeş bin vatandaşımıza hizmet verecek iken Suriye savaşıyla beraber ilimize göç edenlerle iki milyon vatandaşa hizmet üretmek zorundayız. Bu durum beraberinde daha fazla su borusu, irsale hattı, kanalizasyon, çöp toplama, yol gibi hizmetlerin arttırılmasına sebebiyet verdi.” İfadelerini kullandı.
EKONOMİK OLARAK KALKINMAMIZI SAĞLAYACAK PROJELERİ BİRLİKTE PLANLAYACAĞIZ
Başkan Savaş; “İlimizde ihtiyaç duyulan hizmetleri akıllı şehirler konseptinde gerçekleştireceğiz. En gelişmiş ülkelerin kazanımlarına sahip olmak amacıyla birlikte hareket ederek, hizmetlerimize yön vereceğiz. Suriye ve Ortadoğu’daki kaos bittiği zaman alt yapı, üst yapı ve ticaretten alabileceği kaliteyi kazanması için hazır halde olmalıyız. İstişare toplantılarımızı da gerçekleştirerek ekonomik olarak kalkınmamızı sağlayacak projeleri ve gelecek adına atılan adımları birlikte planlayacağız.” Açıklamalarında bulundu.
Başkan Savaş sözlerinin sonunda, Hatay’ın ekonomik gelişimi adına teşvik programlarından yararlanmak istediklerini ve bu sebeple imza kampanyası düzenlendiklerini ifade ederek toplantıya katılım sağlayan muhtarlar aracılığıyla en az 500 bin imza toplanması gerektiğine vurgu yaptı.
HATAY’IN GÜZEL YARINLAR KAZANMASI İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ
Toplantıda katılımcıları ilin ekonomik gelişimi hakkında bilgilendiren Ekonomist Mert Yıldız, Hatay’ın güzel yarınlar kazanması adına birlikte çalışılması gerektiğine değindi.
“Hatay ilinin, son yıllardaki sosyo-ekonomik yönündeki düşüşüne engel olunması ve geleceğe daha iyi adımlar atılabilmesi adına bir takım çalışmalar yapılmalıdır. Ülke genelinde gerçekleştirilen teşvik programlarında orta derece yer alan Hatay ilinin özel durumu paylaşılmalı ve böylelikle daha fazla teşvikten yararlanılmadır. Vatandaşlarında katkı sağlayacağı bu aşamada muhtarlarımız aracılığıyla imzalar toplanarak, ilin teşvik ihtiyacı olduğunu duyurmalıyız. Toplanan imzalar ve yapmış olduğumuz akademik çalışmalarımızı yetkili bakanlığa sunarak teşvik programlarında 4. Sırada yer alan Hatay’ın daha çok yatırıma ihtiyaç duyduğunu belirteceğiz. Bakanlığın onayı halinde Hatay’ın turizm, taşımacılık ve tarım gibi rekabet sağladığı sektörlerin geliştirilmesi adına çalışmalarımızı başlatacağız. Hatay, komşu ülkedeki savaştan etkilenerek zorlu bir süreçten geçti. Tüm bunları geride bırakarak güzel günler yaşaması adına vatandaşlarımızdan 500 bin imza toplayarak ekonomik gelişime katkı sağlamalı yarınlarımızı güzelleştirmeliyiz.” dedi.
Toplantının sonunda Başkan Savaş, katılım sağlayan muhtarların taleplerini dinleyerek sohbet gerçekleştirdi. (Haber Merkezi)