HBB tasarruf tedbirlerini dikkatle uyguluyor
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Fedai Yücedal, Cumhurbaşkanlığının Resmi Gazetede yayımlanan “Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi”ni değerlendirdi.
reklam
Başkan Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın Kırgızistan ve Özbekistan’a Hataylı iş insanları ile gittiğini hatırlatan Yücedal, “Başkanımız ekonomik iş birliği yatırımlarını araştırmak üzere yurt dışına çıktı. İlimizin ekonomisine nasıl katkı sağlarız arayışı ile bu ülkelerin bakanlarının da dâhil olduğu kapsamlı görüşmeler yapıyor” dedi. Savaş’ın görüşmelerinin çok olumlu yansımalarının olacağını vurgulayan Yücedal, “Başkanımız, iktidarın yapması gereken çalışmaları da yapıyor. Şu anda merkezi hükümetten yeterli desteği alamayan, büyük sıkıntılar yaşayan ilimizi ekonomik olarak nasıl kalkındırırız diye çaba harcıyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığının kamu kurumlarında 2020 yılındaki taşıt sayılarının, 2023 yılı sonuna kadar en az yüzde 20 oranında azaltılmasını öngören genelge yayımladığını belirten Yücedal, HBB’nin konu ile ilgili yaptığı çalışmaların detaylandırıldığını bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin “acil ve zorunlu haller dışında” yeni taşıt edinilmemesini öngördüğünü anlatan Yücedal, HBB’nin zaten çok zorunlu bir ihtiyaç dışında herhangi bir araç satın almadığını vurguladı. Yücedal, belediye hizmetlerinde kullanılan araçların, halen yürürlükte olan 5 Ocak 1961 tarihli, 237 Sayılı Taşıt Kanunun 7. Maddesi gereği “kurumların taşıt ihtiyaçlarını hizmet alımı suretiyle karşılamaları esastır” düzenlemesi çerçevesinde kiralandığını kaydetti.
HBB’nin araç satın almak yerine kiralama yaptığını hatırlatan Yücedal, “Genelge ile düzenlenen hususları biz zaten uyguluyorduk, hatta bu uygulamamızı iktidar eleştiriyordu. Şu anda ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı. Belediye olarak tasarruf tedbirlerini dikkatle uyguluyoruz” dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesinin kiralama maliyetlerinin düşük olduğunu, maliyetin Antakya Ticaret ve Sanayi Odasından alınan fiyatlara göre hesaplandığını kaydeden Yücedal, araçların yıllık sigorta-kasko gideri, bakım onarım, lastik değişimi, yıllık bakım maliyeti giderlerinin yükleniciler tarafından karşılandığını kaydetti.
Tüm bu giderler ve sürücü ücretleri giderleri dâhil bir aracın günlük maliyetinin en fazla 151,13 Türk lirasına tekabül ettiğini anlatan Yücedal, HBB’nin araçlar için ödediği bedelin ve tüm çalışmalarının tasarruf tedbirlerine uygun olduğunu belirtti.
HBB Başkanı Lütfü Savaş’ın vatandaşa “israf düzeni ile mücadeleyi” vadettiğini hatırlatan Yücedal, “Belediyemizin tek kuruşu israf edilmiyor. İcraatlarımız Hatay’ın geleceği içindir. Kurumumuz dikkatli şekilde Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri ile genelge ve tebliğler çerçevesinde yönetiliyor” dedi.
reklam