İSKENDERUN CEMEVİNDE YAS-I MATEM ORUCU LOKMASI DAĞITILDI « Hatay Yeni Haber Gazetesi

19 Eylül 2024 - 16:13

İSKENDERUN CEMEVİNDE YAS-I MATEM ORUCU LOKMASI DAĞITILDI

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı şubesi, İskenderun Cemevi´nde 12 imamlar ve Kerbela şehitleri için tutulan matem orucunun ardından Aşure Günü etkinliği düzenledi.

İSKENDERUN CEMEVİNDE YAS-I MATEM ORUCU LOKMASI DAĞITILDI
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2024 - 10:04

273 views

İSKENDERUN CEMEVİNDE YAS-I MATEM ORUCU LOKMASI DAĞITILDI
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı şubesi, İskenderun Cemevi´nde 12 imamlar ve Kerbela şehitleri için tutulan matem orucunun ardından Aşure Günü etkinliği düzenledi.

Yas-ı Matem günü vesilesiyle Aşure Lokması,Cumartesi gününden hazırlıklarına başlanarak, İskenderun Cem Evi Kadın Kolları Başkanı Makbule Güden ve Kadın Kolları üyelerinin Emekleri ve Çabalarıyla hazırlandı.Kadın Kolları Başkanı Makbule Güden, pişirilen Aşure lokması için şunları söyledi:
Aleviler, Kerbela’da İmam Hüseyin ve 72 sahabesinin şehit edilmesinden dolayı, Muharrem ayında, 12 gün boyunca yas ve oruç tutuyor. Peygamber torunu İmam Hüseyin’in oğlu, İmam Zeynel Abidin’in kurtuluşu ve Ehl-i Beyit soyunun devam etmesi için pişirilen aşure Alevilerde birlik, dayanışma ve paylaşmanın simgesi kabul edilip,dağıtılyor,dedi.

Aşure Günü etkinliği Türkiye’den Pir Ercan Kazım Özer dede önderliğinde yapıldı. Etkinlikte ilk olarak sahnede konuk sanatçılar bağlamalarıyla yer alarak,deyiş ve ağıtlar dinletisiyle başladılar.
Açılış töreninde, Karbelada şehit düşenlerin, 6.Şubat gününde ölenlerin ve kayıpların anısına değinildi.Aşure Etkinliğine İskenderun Şubesi İnsan Hakları Derneği, CHP Hatay Milletvekili Av.Servet Muallaoğlu, İskenderun Meclis üyesi Filiz Özçörekçi,Hatay Büyük Şehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Oğuz Kağan Mete, DEM Hatay İl Başkanı Naim Özbek,İskenderun Dem, CHP. Demokratik kitle Kurumları,Stk. Temsilcileri ve Cem Evi üyeleri katıldı.

Îskenderun Cemevinde gerçekleştirilen aşure günü etkinliği Pir Ercan Kazım Özer önderliğinde,Aşure Günü”nün Aleviler için ayrı bir önemi olduğunu kaydeden Özer, “12 İmam’a yapılan zulümden dolayı 12 gün oruç tuttuklarını” kaydetti.Pir Ercan Kazım Özer dedenin kendisine, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” sözlerini söylediğini aktaran Erhürman, “gerçekten de zor günlerden geçiyoruz, bir olmak ihtiyacındayız. Aramızdaki farklılıkları bir zenginlik olarak görmek zorundayız. Ve insanlık ekseninde el ele tutuşup, ileriye doğru birlikte yürümek zorundayız. Bu enerjiyi, bu güzelliği burada görüyorum” dedi.

Katılanlara,Yas-ı Matem aşure duası edildi ve Lokması dağıtıldı.Kerbela’da yaşamını yitirenlerin anısına,yerel saz bağlama gurubu ve sanatçı deyişleri eşliğinde ağıtlar okunup,söylendi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.
İlk konuşmayı Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Bilal Özkan yaptı.Konuşmaları esnasında;
6.Şubat depreminde Cem Evimiz büyük hasar gördü. Cem Evimizi kullanamıyoruz,bütün hizmetlerimizi dışarda yapmak zorunda kalıyoruz ve tadilatıyla ilgili Hatay Büyük Şehir Belediye Başkanıyla görüşmelerimiz devam etmektedir ve en kısa zamanda tadilatına başlanacağını, binanın tamamını hizmete açmak için,yönetim kurulu üyeleri olarak var gücümüzle çalıyoruz dedi.

Bilal Özkan’ın konuşmasından sonra
Hatay CHP Milletvekilli Av.Servet Mollaoğlu,günün anlam ve önemine ilişkin konuşmada bulundu.

12 İmam ve tüm Kerbela şehitleri için tutulan Yas-ı Matem oruçlarımız Hakk katında kabul olsun”dedi”

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.