KIŞ AYLARINDA ÇOCUKLARDA BRONŞİTE DİKKAT
Soğuk havalarla birlikte çocuklarda görülen bronşit hastalığında artış görüldüğüne dikkat çeken İskenderun Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eser Taşçı, çocuklarda bronşitin belirtileri ve bronşit tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.
REKLAM
Bronşit nedir?
Bronşitin, virüslerin sebep olduğu akciğer bronşçuklarının iltihabı ile ortaya çıktığını, bu virüsün özellikle 2 yaş altı çocukları etkilediğini belirten Uzm. Dr. Eser Taşçı, “Bronşit, bronşların iltihaplanmasına bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Çocuklardaki bronşların çapı, yetişkinlere göre daha dar olduğu için, hava yolları virüslerin etkisi ile daha kolay tıkanır ve bu da akciğerlere hava girmesini zorlaştırır. Sıklıkla 2 yaşından küçük çocuklarda ve kış aylarında görülen bronşit, kontrol altına alınması gereken nefes darlıklarına neden olabilmektedir” açıklamasında bulundu.
Çocuklarda bronşit belirtileri nelerdir?
Çocuklarda bronşit hastalığının, genellikle balgamlı bir öksürük ile birlikte burun akması ve tıkanması ile kendisini gösterdiğini ifade eden Uzm. Dr. Eser Taşçı, “Hastalığın ilk belirtileri; hapşırma ve burun akıntısı, iştahsızlık, yorgunluk ve ateştir. Sık öksürük nefes alırken akciğerlerinde; zorlanma, hırıltılı ve çıtırtıya benzer solunum sesi duyulabilir. Bu belirtiler görüldüğünde hekime başvurmak gerekir” dedi.
Bronşit tedavisi nasıl yapılır?
Uzm. Dr. Eser Taşçı, “Bronşit tedavisi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına, genel durumuna bağlıdır. Tedavide esas olan hava yollarının genişletilip oksijenlenmenin artırılması, beslenmenin devamı, yeterli miktarda sıvı tüketimi ve hava yolu açıklığının temini için burun tıkanıklığının giderilmesidir. Bunun için bronş genişletici ilaçlar kullanılır. Viral enfeksiyon için öncelikle antibiyotik kullanılmamalıdır. Bu süreçte ayrıca çocuğun sıvı tüketimine ve beslenmesine dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.
reklam