“Lojistik Sektörü Derinden Sarsıldı”
Geçmiş Dönem HASİAD Başkanı ve iş insanı Gökhan Alkan, Türkiye lojistik sektörünün son 13 yılını değerlendiren çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin küresel lojistik pazarındaki yüzde 2,5’lik payı ve dünya sıralamasında 11. sırada yer almasının büyük bir başarı olduğunu belirten Alkan, buna rağmen sektörde yaşanan derin kayıplara dikkat çekti.
HATAY KRİZİN MERKEZİNDE
Lojistik açısından Türkiye’nin kritik bölgelerinden biri olan Hatay’ın, Suriye’deki iç savaş nedeniyle ağır darbe aldığını vurgulayan Alkan, “Hatay, her zaman Türkiye’nin lojistik sektöründe ilk üçte yer alan şehirlerden biri olmuştur. Ancak, uluslararası konteyner taşımacılığında dışa bağımlılığın artması ve Arap ülkelerine taşımacılığın kesintiye uğraması bölgedeki firmalar üzerinde domino etkisi yarattı,” dedi.
Taşımacılık firmalarının yeni güzergahlar bulmaya çalıştığını ifade eden Alkan, bu rotaların Avrupa, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri gibi bölgelere yöneldiğini ancak mevcut güzergahların rekabet ortamını sertleştirdiğini ve karlılık oranlarını düşürdüğünü belirtti.
“SADECE EKONOMİK DEĞİL, PSİKOLOJİK YIKIM DA YAŞANDI”
Sektörün yalnızca ekonomik değil, psikolojik açıdan da zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Alkan, son 13 yıl içinde sektörün karşılaştığı zorlukları şöyle sıraladı:
Mülteci Krizi: Suriye iç savaşının getirdiği toplumsal ve ekonomik yükler.
Ambargolar: Suudi Arabistan’ın uyguladığı ekonomik yaptırımlar.
Pandemi: Küresel taşımacılık ve lojistik akışının durma noktasına gelmesi.
Rusya-Ukrayna Savaşı: Yeni güzergahların oluşmasına neden olan jeopolitik krizler.
6 Şubat Depremi: Hatay gibi lojistik üslerinin fiziksel ve ekonomik olarak çöküşe uğraması.
Kapılar Açılsın, Taşımacılık Canlansın
Alkan, sektörün toparlanması için kara sınır kapılarının tam kapasite ile aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. “Suriye ve Orta Doğu ülkelerine ihracatın yeniden ivme kazanması için transit ve ikili taşımacılık güzergahlarını yeniden hayata geçirmek zorundayız. Bu adımlar, Türkiye’nin ihracat hacmini artırarak, lojistik sektörünü canlandırabilir,” dedi.
“STK’LAR VE SİYASİ İRADELER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”
Gökhan Alkan, sektörün yeniden ayağa kalkması için tüm paydaşların birlikte çalışması gerektiğinin altını çizdi. Sivil toplum kuruluşlarından siyasi aktörlere kadar tüm kesimlerin iş birliği yaparak kaybedilen pazarların yeniden kazanılmasının hedeflenmesi gerektiğini belirtti. Alkan, “Biz lojistik sektörü temsilcileri olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye ve sektörün yeniden güçlü bir yapıya kavuşması için gereken iş birliğini sağlamaya hazırız,” ifadelerini kullandı.