Mahkeme Karar Verdi, Başkan Seçer Borçlanma Yetkisi Aldı
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 Yılı Aralık Ayı’nda yapılan Olağanüstü Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirildi. Yıl içerisinde defalarca reddedilen ve yargıya taşıdıkları 265 milyon liralık borçlanma yetkisi konusu da toplantıda görüşüldü. Başkan Seçer, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin kararının uygulanması ve borçlanma yetkisi verilmesiyle ilgili maddeyi Meclis üyelerinin oylarına sundu. Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyelerinin çekimser oylarına rağmen madde oy çokluğuyla kabul edildi. İller Bankası’ndan teminat alamayacaklarını belirten Başkan Seçer, Maliye Bakanlığı’yla birtakım görüşmeler yaptıklarını söyledi. Borçlanma bütçesinden 193 milyon lira kullanabileceklerini vurgulayan Seçer, “Umut ediyorum 9 gün içerisinde bu parayı kullanma imkanımız olur ve bunların da Mersin halkına yatırım olarak dönmesini sağlarız” diye konuştu.
“Borçlanma yetki talebi Meclisimiz tarafından reddedilmişti”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde devam eden yatırımların tamamlanması ve yeni yatırımlara başlanması için ihtiyaç duyulan 265 milyon liralık borçlanma yetkisinin Başkan Seçer’e verilmesi konusu Meclis’te bir kez daha gündeme geldi. Yargıya taşınan ve mahkeme kararının Meclis üyeleriyle paylaşıldığı konuyla ilgili Başkan Seçer, şunları söyledi: “Bilindiği gibi 2021 yılına ait bütçemizde yer alan borçlanma miktarı olan 265 milyon liranın borçlanma yetki talebi Meclisimiz tarafından reddedilmişti. Bunu mahkemeye taşımak zorunda kaldık. Çünkü ısrar kararı da istedik. Israr kararında da ısrar kararı yönünde bir karar çıktı. Mahkeme, 1. İdare Mahkemesi, 15 Kasım 2021’de yürütmeyi durdurma kararı verdi. Gerekçelerini az önce Divan Katibimiz Sayın Mavioğlu okudu. Bunun tebliğini de bize 23 Kasım’da yaptı.”
30 Kasım’da yapılan birleşimde, mahkeme kararının uygulanmasının Meclis tarafından kabul edilmesi yönünde oylama yapmak için konuyu gündeme aldıklarını hatırlatan Başkan Seçer, “Ancak bize şu söylendi Cumhur İttifakı tarafından; doğrudur, bir mahkeme kararıdır. İdare tarafından yani bizim tarafımızdan bunun 30 gün içerisinde uygulamaya sokulması gerekmektedir. Bunun için de Meclis’in onayına başvurulması gerekmektedir. Dolayısıyla daha süremiz var, biz Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz ettik bu konuyla ilgili, onun sonucu da belki çıkabilir, bir hukuki karışıklık olmasın. Süreyi dolduralım, dendi Cumhur İttifakı tarafından. Biz de bunu olumlu karşıladık” dedi. Sürenin 23 Aralık’ta dolduğunu da sözlerine ekleyen Seçer, “Ben Belediye Başkanı olarak yarına kadar bunu Meclis’in huzuruna getirmezsem görevimi kötüye kullanmış olacağım. Yani mahkeme kararını uygulamamış olacağım. Dolayısıyla bugün bunu gündeme aldık. Bunu da açıkça niçin yarın yapmadık? Toplantı yeter sayısı olmayabilir, yarına kalabilir. Biz o hukuki süreyi aşıp da hukuki sorumluluk altına girmemek için yaptık” diye konuştu.
reklam
“Hukuki bir sonuç tartışılıyor”
Mahkeme kararına rağmen süren borçlanma yetkisi müzakereleri üzerine konuşan Başkan Seçer, şunları söyledi; “Hukuk katlediliyor burada. Çok acı bir durum yaşıyoruz. Böyle bir Meclis tablosu karşısında çok üzüldüğümü ifade etmek isterim. Burada kimse sirk cambazı değil. Mahallenin soytarısı da değiliz. Bir hukuki sonuç tartışılıyor. Geçtiğimiz toplantıda titrine, fikrine, sözüne inandığımız hukukçu Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyelerimizle görüştük. Burada 30 gün bu mahkeme kararının uygulanması konusunda bir sürenin olduğunu ya da bunu Meclis’in onayına sunma süremizin olduğunu; ‘lütfen, biz de İdare Mahkemesine müracaatımız oldu, itiraz ettik. Belki bu süre zarfında sonuç alınabilir. Sonuç alınmazsa getirilir, oylanır.’ Hukuken bunun zaten idarenin işlem ve eylemlerine karşı mahkeme yolu açıktır. Mahkemenin kararlarına da saygı duyulur.” Mahkeme kararının; Meclis üyelerinin takdir yetkisine sahip olduğunu ancak bunu keyfi kullanamayacaklarını ifade ettiğini aktaran Başkan Seçer, “Bizim borçlanma talebimiz sürecinde gerekçelerimizi ortaya koyarken, dedik ki ‘biz bunu 2021 yılı Mali Bütçesi’nde zaten borçlanma kalemi olarak koyduk ve siz bu bütçeye onay verdiniz. Dolayısıyla bizim yapacağımız yatırımda, yatırım programında, stratejik planımızda var. Siz bunları hep kabul ettiniz ve sizin bu konuda olumlu oy vermeniz gerekir.’ Takdir yetkinizi bu şekilde kullanmanız gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde bizim yatırımlarımızda aksamalar olur” dedi.
“Yargıçlar bizim talebimizin hukuka aykırılık içermediğini dile getirmişler”
Mahkeme kararının gerekçesine de işaret eden Başkan Seçer, “‘Sen, idarenin yani belediyenin işini engelleyemezsin. Belde halkının mağdur olmasına neden olamazsın’ diyor. Bütün bunları burada yazmış. Mahkemenin karar veren yargıçları bunu kaleme almışlar ve bizim talebimizin bir hukuka aykırılık içermediğini de dile getirmişler. ‘Bu kararınızı yanlış bir karar olarak kabul ediyoruz’ deyip yürütmeyi durdurmuşlar ve zaten burada kanun açık. Ben bunu 30 gün içerisinde Meclis’e sunmak zorundayım. 2577 Sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu. 30 gün içerisinde benim bunu sizin huzurunuza getirmem lazım. Kanuna karşı gelemem. Verdiğim sözün arkasında durdum. 30 günün dolmasını bekledim. 30 Kasım günü Cumhur İttifakı üyelerine verdim bu sözümü, onu da yerine getirdim” diye konuştu.
“Kararın uygulanmasını reddeden Meclis üyelerimiz hukuku katletmiş olur”
Başkan Seçer, şöyle devam etti: “Ama ben Cumhur İttifakı’nın amacının üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu biliyorum. Eğer mahkemenin verdiği kararın uygulanması bu Meclis’te reddedilirse, reddeden Meclis üyelerimiz hukuku katletmiş olur, hukuku çiğnemiş olur. Tabii ki süreç devam eder. Ben de idare olarak bu konuda mahkeme kararını uygulamamakta ısrar eden Meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmak zorunda kalırım. ‘Görevi kötüye kullandılar’ derim. Şimdi, tablo budur. Yoksa ortaya sürülen gerekçelerin bizim borçlanmayla bir alakası var mı Allah aşkına? İdari konular, alınan personel, çıkan personel. Bizim borçlanma meselesiyle hiç alakası olmayan bir gerekçeyle bunun reddedilmesinde amacın üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek olduğunu düşünüyorum. İyi niyet aramıyorum ve siyasi bir karar olarak düşünürüm. Eğer böyle bir karar verilirse. Tabi takdir yüce Meclis’indir”
“Umarım 9 gün içerisinde bu parayı kullanma imkanımız olur”
Mersin 1. İdare Mahkemesi kararının uygulanması ve borçlanma yetkisinin verilmesi konusu Meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Cumhur İttifakı’na mensup Meclis üyelerinin çekimser oylarına rağmen konu oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Seçer, borçlanma bütçesini kullanma sürecine dair şu yönde açıklamalarda bulundu: “2021 yılı 9 gün sonra sona eriyor. Bu yıla ait mali yıl da tamamlanmış oluyor. Şu anlaşılmasın; idare yani Mersin Büyükşehir Belediyesi 265 milyon TL’nin mevzuat gereği 193 milyon TL’sini borçlanabiliyoruz. Bu yetki şu anda 193 milyon TL’dir. Bu kalan süre içerisinde bugünkü ekonomik konjonktür içerisinde, bugünkü para piyasalarındaki çalkantı içerisinde kullanma rahatlığımızın olmadığını da takdir ediyorsunuzdur herhalde. Biz bankalarla yaptığımız görüşmede bazı ön anlaşmalar, mutabakatlar yaptık ancak farklı engeller de var önümüzde. Bir tanesi İller Bankası. Biliyorsunuz belediyemize, belediyelerimize kamu bankaları kredi vermiyor. Özel bankalar da belirli evraklar isteyerek, belirli teminatlar isteyerek, güvence isteyerek bunu bize verebiliyor. Bunlardan bir tanesi de İller Bankası teminat mektubu. Geçtiğimiz yıllarda alamamıştık, zorlanmıştık. Bu yıl da yaptığımız ilk müracaatta ki yakın bir tarih önce arkadaşlarım İller Bankası’yla irtibata geçti, ‘sakın ola teklif bile edilmesin’ gibi bir cevapla karşılaştık. Yani bizim bu saatten sonra İller Bankası’ndan; zaten zamanımız dar; böyle bir teminatı alma şansımız yok, bu bir. İkincisi; diğer yönlü, Maliye Bakanlığı’ndan bazı enstrümanlar kullanabiliriz. Onlarla yaptığımız bir görüşme oldu. Umut ediyorum onlar bize bir engel çıkartmaz ve uygun koşullarda da finansmanı sağlarız. Bu kalan 9 gün içerisinde, 365 günün yaklaşık olarak 356 gününü tükettik, bir şey yapamadık ama bu 9 gün içerisinde bu parayı kullanma imkanımız olur ve bunların da Mersin halkına yatırım olarak dönmesini sağlarız.”
“Ulaşım kartını değiştirenlerden ücret alınmayacak”
Meclis’te görüşülen bir diğer madde de vatandaşların ulaşımda kullandığı mevcut kartların ücretsiz bir şekilde yenileri ile değiştirilmesi ile ilgili maddeydi. Alınan yeni kararla Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından kurulan elektronik ücret toplama sistemlerinin yönetilmesi ve işletilmesinin Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan İmar A.Ş.’ye 10 yıl süreyle devredilmesi; belediye otobüs işletmelerinden elde edilen aylık brüt hasılatın %90’ının İmar A.Ş. tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması ve %10’unun ise İmar A.Ş.’ye bırakılması ile ilgili madde oy birliği ile kabul edildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Seçer, “Daha önce Meclis’imizden bir karar almıştık. 8.07.2021 tarihinde bir düzenleme yapılmıştı. Bu düzenleme sonucunda yaptığımız çalışmada bu işi Belediyemize bağlı bir şirketimiz olan İmar A.Ş.’ye vermiştik. Şimdi o kararı iptal ediyoruz. Yeni bir düzenlemeyle artık bu sistemin kurulumunu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde yapacağımızı burada belirtiyoruz. Eski yaptığımız Meclis kararında aldığımız sözleşmeyi de burada iptal etmiş oluyoruz. Artık tek kart sistemine geçiyoruz. Yurttaşlarımız sadece toplu taşımada kullanmayacak, birçok alanda bundan faydalanabilecek. Sistemi biz kuruyoruz, işletme hakkı yine İmar A.Ş.’nin. Belli bir komisyon ya da oran karşılığında onlara veriyoruz ve sistem devreye giriyor. Kartlar yenilenecek. Kartını değiştirenlerden bedeli alınmayacak. Vatandaşlarımız yeni, sıfırdan bir kart alacaksa elbette ki onun ücretini ödeyecek” dedi. Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından GIZ (Alman Uluslararası İş Birliği Teşkilatı’nın) QUDRA2 programı kapsamında hazırlanan “Mahalle Bizim Projesi” fonlanmaya hak kazanarak; 96.117,20 Euro hibe aldı. Bu projenin yürütülmesi ve gerekli belgelerin imza süreçlerinin tamamlanabilmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili madde de Meclis’te oy birliği ile kabul edildi.
reklam