Milletvekili Kaşıkçı Hatay’a yatırım istedi « Hatay Yeni Haber Gazetesi

23 Kasım 2024 - 12:22

Milletvekili Kaşıkçı Hatay’a yatırım istedi

Milletvekili Kaşıkçı Hatay’a yatırım istedi
Son Güncelleme :

13 Aralık 2022 - 10:27

182 views

Milletvekili Kaşıkçı Hatay’a yatırım istedi

Milliyetçi Hareket Partisi Hatay Milletvekili Dr. Lütfi Kaşıkçı, Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 bütçesi üzerine MHP grubu adına söz aldı.

Hatay’ın Cumhuriyetin ikinci yüzyılında hak ettiği yatırımları alması durumunda yıldızının parlayacağını kaydeden Kaşıkçı, tüm bakanlıklardan Hatay’a yapılacak projelerin önünü açmalarını ve başlanan projelerin de tamamlanmasını istedi. Kaşıkçı konuşmasında; “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada ve her alanda, lider ülke olma çalışmalarının, hızla başladığı bir evre olacaktır. İçinde yaşadığımız bugünlerin, Türkiye Yüzyılının önsözünün yazılmaya başladığı dönem olduğunu heyecanla takip etmekteyiz. Türkiye’nin; sanayiden tarıma, eğitimden sağlığa, havacılıktan uzaya kadar her alanda dijital çağın gerektirdiği donanımlara sahip bir ülke olma arzusu şimdiden milletimiz tarafından sahiplenmiş ve bu uğurda çalışmalar hız kazanmıştır. Türkiye, çağı yakalama konusunda geride kalan yüzyılda yaşadığı talihsizlikleri arkada bırakıp yeni yüzyılda her alanda üretim merkezi olma arzusunda ve bunun hazırlığındadır. İşte ülkemizin yeni bir yüzyıla girme arifesinde bizlerinde Türkiye Yüzyılına Hatay’dan vereceğimiz destek hiç şüphesiz büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan Yeni Yüzyılda nasıl bir Hatay beklediğimizi ve bu beklentilerin gerçekleşmesi için nelere ihtiyacımız olduğunu buradan aziz milletimizin kürsüsünden paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin birçok alanda yükünü omuzlamak ve Türkiye Yüzyılı inşasına katkı sunmak adına yeni yüzyılda Hatay’ın yeri şu şekilde belirlenmelidir. Hatay ülke ihracatın da önemli bir yer tutmaktadır.

HATAY 10 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMINA KISA SÜREDE YAKLAŞIR

Öyle ki, 2021 yılı rakamlarına göre Hatay 4 milyar dolarlık ihracat kapasitesiyle 10.sırada bulunmaktadır. Sahip olduğumuz bu ekonomik büyüklük ve sıralama elbette çok önemlidir. Ancak biz Hataylıların gerçek potansiyeli bunun çok üstündedir. Bu potansiyeli tam olarak ortaya çıkarabilmemiz için bazı kamu yatırımlarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Hassa ve Dörtyol ilçemiz arasında yapımı planlan tünel projesi, İskenderun-Antakya ilçeleri arasındaki otoban projesi ve hali hazırda yapımına devam edilen Reyhanlı Barajı inşaatının tamamlanmasıdır.  Bu projelerin yanında Suriye ile ilişkilerde yaşanacak olumlu gelişmelerin de ilimiz ekonomisine katkısı büyük olacaktır. Yukarıda sıraladığım kamu projeleri tamamlanır tamamlanmaz iddia ediyorum ki Hatay 10 milyar dolar ihracat rakamına çok kısa sürede ulaşacaktır. Bu ihracat rakamlarıyla da Hatay ilk beş il arasına rahatlıkla girecektir. Hem ihracat rakamlarımızı hem de sıralamamızı biz Hataylılar olarak yeterli bulmuyoruz. Çünkü sahip olduğumuz potansiyelin çok daha yukarıda olduğunu iyi biliyoruz. Amanos Tünelimiz açılsın, otobanımız tamamlasın, biz ihracatımızı 10 milyar dolara çıkartalım. Yapımına devam edilen Reyhanlı Barajımız bitirilsin, biz ihracat sıralamasında kısa sürede nasıl ilk beşe yükseldiğimizi herkese gösterelim. Yeni yüzyıla biz Hataylılarında en iyi şekilde hazırlanması gerektiğini biliyoruz. Bu bilinçle Hatay’ın Çevre ve Şehircilikten- Spora, Tarım ve Hayvancılıktan- Kültür ve Turizme ve daha birçok alanda yeni yüzyılda nasıl konumlanması gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyorum.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİKTE HATAY YÜZYILI ŞU ŞEKİLDE OLMADIR

Çağın gerisinde kalmamak adına Hatay Yüzyılında şehirlerimizi her türlü afet riskine karşı dirençli hale getirmemiz ve daha fazla yeşilin hâkim olduğu, enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılayan kentler inşa etmemiz gerekmektedir. Küresel iklim değişikliklerinin yansımalarını da göz önünde bulundurarak özellikle Altınözü ve Yayladağı ilçelerimizin bulunduğu platonun yeni yerleşim bölgesi ilan edilmesi, olası deprem ve sel felaketlerine karşı daha korunaklı alanlarda yaşamız açısından son derece önemlidir. Yeni yaşam merkezleri inşa ederken, çevre hassasiyetini ön planda tutmak ve sahipsiz sokak hayvanlarını da yaşam merkezlerinin bir parçası olarak planlamak gerekmektedir.

SPOR VE TESİSLEŞMEDE HATAY YÜZYILI ŞU ŞEKİLDE OLMADIR

Amatör spor branşlarına daha fazla önem verilip, insanlarımızın günlük yaşamında ulaşım aracı olarak bisikleti daha fazla kullandığı bir alt yapıya sahip olmamız gerekmektedir. Tarihte ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapan ilimizin bu potansiyelinin Hatay yüzyılında da ortaya çıkması için yeni ve büyük yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Tarihte ilk olimpiyat oyunlarının yapıldığı şehir olarak bugün neden bu oyunlara veya uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmayalım?. Bu vizyonla şehrimizi uluslararası müsabakaların yapıldığı bir şehir olarak hazırlamamız gerekmektedir.

TARIM VE HAYVANCILIKTA HATAY YÜZYILI ŞU ŞEKİLDE OLMADIR

Reklam

Yeni Yüzyıl hiç şüphesiz dünyanın her tarafında daha fazla tarımın konuşulacağı ve gıda erişimine yönelik yeni politikaların belirleneceği bir dönem olacaktır. Bu manada Hatay Yüzyılında daha fazla tarım daha fazla hayvancılık üzerine durulması gerekmektedir. Bu çerçevede Tarımsal sulama problemi çözülmüş, Endüstriyel tarım ürünlerinin daha fazla ekildiği, Tarımın, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanılarak yapıldığı, Yetiştirilen ürünlerin işlendiği tesislerin kurulduğu bir Hatay’ın inşa edilmesi sürecine derhal girilmelidir. Bir diğer örtülü zenginliğimiz olan tıbbı ve aromatik bitkiler potansiyelimizi ön plana çıkartacak yeni yatırımlarla özellikle ilaç sanayide hakkettiğimiz noktaya ulaşmamız gerekmektedir.

KÜLTÜR VE TURİZMDE HATAY YÜZYILI ŞU ŞEKİLDE OLMADIR

“Şayet dünyanın bir mutfağı olsaydı burası kesinlikle Hatay olurdu” sözünün hakkını gastronomi yatırımlarına daha fazla yer vererek, bu zenginliği sadece ülkemize değil dünyanın birçok ülkesine taşıyarak devam ettirmemiz gerekmektedir. Turizmde ise Hatay Yüzyılında Hatay’ın Enlerini daha fazla konuşmak ve tanıtmak için bütçe ayrılmalıdır. Bu manada; Hz. İsa’ya inananlara ilk defa “Hristiyan” isminin verildiği yerin, Anadolu sınırları içerisinde inşa edilen ilk camii Habibi Neccar’ın, Dünyanın ilk mağara kilisesi Snt. Pierre’in, Ülkemizin en büyük kapalı çarşılarından biri olan Tarihi Uzun Çarşının, Kesintisiz 14 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun plajının, Dünyada aydınlatılan ilk cadde olan Kurtuluş Caddesinin, Dünyanın en büyük mozaik eser koleksiyonuna sahip arkeoloji müzesinin, Dünyanın insan gücü ile yapılmış ve 1380 metre uzunluğundaki en uzun tüneli olan Titus’un, Dünyada ilk olimpiyatların yapıldığı yerin, Hatay’da olduğu çağrısını sadece ülkemize değil tüm insanlığa duyurmamız gerekmektedir.

Reklam

Hitit Kralı I.Suppiluliuma ile Mitan-ni Kralı Tushrata’nın Hitit Kralı Mu-va-tali ile Mısır Firavunu II.Ramses’in Makedonya Kralı Büyük İskender ile Pers Kıralı III. Darieos’un ele geçirmek için savaştıkları, Büyük Roma İmparatoru Sezar’ın, Sasani Hükümdarı I.Şapur’un, Abbasi Halifesi Harun Reşid’in, Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Melikşah’ın, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın, Bizans İmparatoru Jan Komennos’un, Kudüs Kralı III.Baldvin’in Eyyubi Hükümdarı Selahattin Eyyubi’nin, Memlük Sultanı Baybars’ın, Osmanlı Padişahları Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman’ın ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün geldiği gördüğü ve hayranlık duyduğu doğunun kraliçesi Hatay’ın, Kralların şehri Hatay’ın, muhteşem tarihi daha fazla tanıtılmalıdır. Bizler Hatay olarak ülkemizin sahip olduğu mevcut konumu daha fazla ileriye taşımak için mücadele vereceğiz. Şunu iyi biliyoruz ki yakın coğrafyalarımızda istikrarın mühürlenmesinin yolu ülkemizin güçlü olmasından geçmektedir. Bu bilinçle Cumhuriyetimizin 2.Yüzyılında daha fazla üreten, ürettiği ile hem katma değer oluşturan hem de yeni istihdam alanları açan bir Hatay’ı göreceksiniz. Yeni yatırımlarla desteklenmemiz halinde Yaş Sebze ve Meyve ihracatımızı 484 milyon dolardan 750 milyon dolara Zeytin ve Zeytinyağı ihracatımızı 30 milyon dolardan 100 milyon dolara, Mobilya ihracatımızı 78 milyon dolardan 300 milyon dolara, Tekstil ihracatımızı 81 milyon dolardan 300 milyon dolara, Su Ürünleri ihracatımızı 81 milyon dolardan 200 milyon dolara, Kimyevi Maddeler ihracatımızı 129 milyon dolardan 500 milyon dolara, Yağlı Tohumlar ihracatımızı 94 milyon dolardan 200 milyon dolara, Gemi, Yat ve Hizmetleri ihracatımızı sıfırdan 25 milyon dolara, Kısaca ihracatımızı toplam 10 milyar dolara çıkartmaya hazırız. Türkiye Yüzyılına Hatay olarak bu katkıyı sunmak için heyecanımız var, girişimcilerimiz var, potansiyelimiz var. Son söz olarak Ne Mutlu Türküm Diyene kapsayıcı ve kucaklayıcı bir ifadedir. Bu ifade kendini bu topraklara ve bu millete bağlı hissedenlerin yeminidir. Biz dünya var oldukça bu yeminimize sadık kalıp aziz milletimizin refahı için mücadeleye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle memleketin dört bir tarafında yeminine sadık Türk Gençliği yetiştirme gayreti içerisinde olan Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Sn. Ahmet Yiğit Yıldırım’ın şahsında tüm Ocaklı Dava arkadaşlarımıza selam ediyor başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.