RAHİBELER OKULU ŞİMDİ İLKOKUL (Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu)
Araştırmacı-Gazeteci- Yazar, Zafer SARI
1918 Yılında Fransızlar Antakya’ya yerleşmelerinden itibaren sürekli kalacaklarmış gibi, şehirde birçok mimari yapılar yapmışlardır. Bunlardan en önemleri, 1931 yılında Sen Josef rahibeler tarafından yaptırılan, Sen Josef sörler şifa yurdu adı altında Hastahane (Eski devlet hasta hanesi) bir diğeri de Antakya Sen Josef rahibeleri için yaptırılan Kız okulu (Bu günkü Fevzi Çakmak İlkokulu) Bu iki yapı günümüzde değişik hizmetlerde kullanılıyor.
Sen Josef rahibeleri Fransız manda idaresine müracaat ederek, Antakya’da, Okul programı Fransa’daki temel eğitim ve öğretim programı gibi uygulanacak, Avrupalı kız çocukları için bir rahibeler okul yaptırma talebinde bulunmuş, talebin uygun bulması sonucu, 1931 yılında Antakya’da Avrupalı çocuklar için bir erkek birde kız okul yaptırdılar. Kız çocukları için yaptırılan okul bu gün halen kullanılmakta olan, Fevzi ÇAKMAK ilkokuludur. Okul 1872 yılında meydana gelen depremde yıkılan bir dini yapının yıkıntıları üzerine yapılmıştır. Bu dini yapıdan okulun avlu içinde yığma taşlardan yapılmış kemerli bir yapı kalıntısı günümüze kadar gelmiçtir. İçinde çeşme ve motifle süslemeli bir taş sunak bulunuyor. Yapının Hristiyan çocuklarına uygulanan (Vaftiz) dini işlemlerin yapıldığı yer olduğu sanılıyor.
Okul, Zenginler Mahallesinde 368 nolu parsel üzerinde bulunuyor. U tipi bir yapıdır. Ana giriş kapısı Prof. Dr. Ataman Demir Sokağı, diğer giriş kapısı doğu yöndedir. Kuzey doğu kanadı iki katlı taş binadır. İkinci katın önü boydan boya uzanan ve kirişlerinin uzatılarak taşan bir balkonu ve korkulukları vardır. Kuzey batı bölümü tek katlı teras şeklindedir. Terasın korkulukları sütunlu ve metaldir. Avlu ince kesme taşla kaplıdır. Cumhuriyet döneminde okul binasında büyük değişiklikler olmuştur. Günümüzde halen Hatay il Milli eğitim müdürlüğü bünyesinde, Fevzi Çakmak İlk Okulu olarak hizmet vermektedir. Bina yüksek anıtlar kurulunun,15.11.1985 yılında 1558 sayılı kararla tescil edilmiş bir anıt yapıdır. (Araştırmacı-Gazeteci- Yazar, Zafer SARI)