Samandağ Sahillerinde Denizanası akını « Hatay Yeni Haber Gazetesi

21 Kasım 2024 - 21:17

Samandağ Sahillerinde Denizanası akını

Samandağ sahilinde görev yapan cankurtaran uzman ekipler Rip akıntısına ve deniz anası ve zambur balıklarına karşı vatandaşları uyardı.

Samandağ Sahillerinde Denizanası akını
Son Güncelleme :

30 Temmuz 2022 - 9:07

401 views

Samandağ Sahillerinde Denizanası akını

Samandağ sahilinde görev yapan cankurtaran uzman ekipler Rip akıntısına ve deniz anası ve zambur balıklarına karşı vatandaşları uyardı.


Geçtiğimiz hafta ortasında kendini gösteren denizanaları, özellikle hafta sonunda ağırlıklı şekilde kendini hissettirdi ve Samandağ Deniz-Çevlik’ten Arsuz ve Dörtyol sahillerine kadar, bölgenin açık deniz olmasının da etkisiyle, bölge denizanalarının istilasına maruz kaldı. Özellikle Arsuz’da yüzlerce kişi, denizanası ısırığı ya da salyasından etkilenerek rahatsızlık yaşadı. Çevlik-Deniz ile Arsuz sahillerindeki denizanaları korkuya ve paniğe yol açarken, bu türün, ışık almak amacıyla koloniler halinde yüzeye çıktıkları ifade edildi.


IŞIK AL MAK AMACIYLA YÜZEYE ÇIKIYORLAR
Bu arada, özellikle Cumartesi ile Pazar günleri Hatay deniz sahillerinde yüzmek isteyen binlerce kişiye hitaben yapılan uyarıda şöyle denildi: “Yüzerken, denizanaları ile karşılaşmak her zaman mümkün. Bu küçük canlıların dünyasına biraz daha yakından bakmakta fayda görmekteyiz. Denizanaları, serbestçe yüzen ve saldırgan olmayan, jelatinimsi deniz canlılarıdır. Gövdelerinin etrafı dokunaçlarla çevrili olabilir ya da kamçı şeklinde uzantılara sahip olabilirler. Denizanaları, mercanların ve anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır. Aslında aynı tür olmakla birlikte, farklı bir yaşam formudur. Bu dokunaç ya da kamçılar, küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi, acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur. Denizanası ile temas durumunda, denizanasının dokunaçları deriye yapışıp kalır. Bu dokunaçlarda bulunan keseciklerin önemli bir bölümü henüz açılmamıştır. Açılmamış keseciklerin açılması, toksinin şiddetini arttırır. Bu yüzden, henüz açılmamış kesecikler, mümkün olduğu kadar çabuk deriden uzaklaştırılmalı veya açılmaları engellenmelidir. Yavaş ve sakince yüzmelerine rağmen, akıntı ve medcezir hareketleri doğrultusunda yolculuk ederler. Genellikle ışık almak amacı ile yüzeyde biriktiklerinden, rüzgârın şiddeti ve yönüne bağlı olarak yol almaktadırlar. Bazen büyük koloniler halinde, sahile yakın yerlerde karaya oturabilirler. Temel besinleri, mikroskobik küçük deniz canlıları ve planktonlardır.”

Reklam

http://www.asitemizlik.com.tr, Bu Reklam Linki ile firmamıza başvuru yapanlara firmamız tarafından %10 indirim yapılacaktır.

Reklam

Reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.