“SÜVEYDİYE’NİN ÇINARLARI” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ GERÇEKLEŞTİ « Hatay Yeni Haber Gazetesi

22 Kasım 2024 - 03:37

“SÜVEYDİYE’NİN ÇINARLARI” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ GERÇEKLEŞTİ

“SÜVEYDİYE’NİN ÇINARLARI” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ GERÇEKLEŞTİ
Son Güncelleme :

09 Nisan 2019 - 9:39

212 views

“SÜVEYDİYE’NİN ÇINARLARI” ADLI FOTOĞRAF SERGİSİ GERÇEKLEŞTİ

Samandağ Kaymakamlığı ve Kalem Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği (Kalem-Der) tarafından hazırlanan “Süveydiye’nin Çınarları” adlı fotoğraf sergisi 8 Nisan 2019 Pazartesi günü (bugün) saat 11:00’da Samandağ Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

“Süveydiye’nin Çınarları” adlı kitabın lansmanının da yapıldığı fotoğraf sergisine Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, ATSO Başkanı Hikmey Çinçin, Sahil Güvenlik Komutanı Adil Özdemir, Kalem-Der Başkanı Nermin Eryılmaz Havuz, Fotoğraf sanatçısı Meriç Aktar, CHP Samandağ Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, Samandağ Belediyesi Meclis Üyeleri, oda başkanları, STK Tmsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan Programda protokol üyeleri konuşmalarını gerçekleştirdiler. Sırasıyla Kalem-Der Başkanı Nermin Eryılmaz Havuz, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Fotoğraf sanatçısı Meriç Aktar, Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz ve Samandağ Kaymakamı Murat Kütük kürsüye gelerek konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz yaptığı konuşmada; “ Arkadaşlarımız ve siz değerli konuklarımız hepinize hoş geldiniz diyorum. Ayağımızın tozu ile ilk belediye başkanlığı dönemimizin ilk toplantısına iştirak etmiş olduk. Tabi bu eser Samandağ’ın kültürünü gelenek ve göreneklerini tarihinin tanıtımı açısından çok önemli bir eserdir. Bu eserin oluşumunda katkısı olan başta eski kaymakamımız sayın Dr. Cahit Çelik’e, KALEMDER başkanı ve yönetimine ve bu eserin oluşumunda maddi katkı sunan iş adamımız ATSO başkanı sayın Hikmet Çinçin’e ve iş adamımız sayın Fuat Akıllı’ ya huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Samandağ tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir ilçemiz. Doğasıyla, deniziyle, kültürüyle, gelenek ve görenekleriyle gerçekten önemli stratejiye sahip bir yer. Ama maalesef biz bugüne kadar bu zenginliğimizi kullanamadık hayata geçiremedik insanlarımızın hizmetine sunamadık. En azından bundan sonra bu zenginliğimizi hayata geçirebilme ve kullanabilme adına biz belediye olarak üzerimizi düşeni yapmaya çalışacağız. Tabi yaşlılarımızı anımsamak onların yaşadıklarını çocuklarımıza aktarma adına böyle bir çalışmanın yapılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Kendi kültürümüzü gelenek göreneklerimizi örf ve adetlerimizi yaşatmak bunları geleceğimiz olan çocuklarımıza aktarma adına bizim geçmişimizi tarihimizi bilmemiz ve bunu kayıt altına alıp çocuklarımıza aktarmamız çok önemli.

Bugüne kadar böyle bir çalışmanın yapılmamış olması eksiklik. KALEMDER’in sayesinde Samandağ’ımıza kazandırmış olduk. Hepimiz bir ihtiyar adayıyız. İnsanlar doğar büyür gelişir yaşlanır ve ölür neticede bir gün hepimiz yaşlanacağız. Yaşlılarımızın da tabi ki ilgiye ihtiyacı var. En azından daha önce yaşadıklarını kayıt altına alıp çocuklarımıza aktarma adına bu çalışmayı yapması gerçekten çok önemli. KALEMDER’ den biraz bahsetmek istiyorum. KALEMDER, 2011 yılında ilk milletvekili olduğumda 22 arkadaşımızla beraber bir araya geldik ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilerimize katkı sunmak burs sağlamak üzere bu derneğimizi kurduk. Bu derneğin amacı sadece üniversitede okuyan maddi durumu iyi olmayan öğrencilerimize katkı sunmak değil aynı zamanda kültür ve sanat alanında da bir takım çalışmalar yapmaktı. Bu anlamda dernek çok önemli çalışmaların altına imza attı. Dernek çatısı altında bugüne kadar yanlış hatırlamıyorsam 1300 öğrencimize burs verildi. Birçok sosyal projenin altına imza attı ve çalışmaları devam ediyor. Biz de belediye olarak önümüzdeki süreçte bugüne kadar yılda yaklaşık olarak 200-220 öğrenciye destek verdik ama biz bu sayıyı 400-500’e çıkarmaya çalışacağız. Belediye olarak da biz bu konuda katkı sunacağız. Ben daha fazla uzatmayacağım çünkü görsel efektimizde olacak sayın kaymakamımızda konuşacak. Gerçekten daha önce Samandağ’da görev yapan kaymakamımız Samandağ sevdalısıydı ve eminim ki görevde olan Kaymakamımız sayın Murat Kütük’te  aynı şekilde bu yolda devam diyor. Kendisine de başarılar diliyorum. Birlikte güzel şeyler yapacağız. Ben tekrar bu eserin oluşumunda katkı sunan emeği geçen bütün arkadaşlarımıza, iş adamlarımıza, KALEMDER ailesine teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

Samandağ Kaymakamı Murat Kütük; “ Samandağ çok güzel bir memleket. Ben yollarında, sokaklarında yürürken kendimi evimde, kendi memleketimde hissediyorum. Zaman zaman Samandağ’ı nasıl buldunuz  diye sorduklarında, Samandağ’ın şehirleşme olarak sorunları olabilir ama insanların güzelliği, sıcaklığı bütün her şeyi kapatıyor diye söylüyorum.

Cahit abimiz sağ olsun Samandağ’da çok güzel hizmetlerde bulunmuş. Bu güzel hizmetlerin sebebi eminim ki sizlersiniz. Çünkü siz güzellikler sunmuşsunuz, güzellikler görmüş ki, burası benim 7. görev yerim, bir yeri ne kadar seviyorsanız o kadar çok hizmet ediyorsunuz. Cahit abimde Samandağ sevdalısı olmuş, Samandağ’ı sevmiş, Samandağ’ın insanlarını sevmiş ilçemize güzel hizmetlerde bulunmuş. Ben hepinizin huzurunda sayın Kaymakamımıza, Mülkiye Müfettişimize çok teşekkür ediyorum. Bu güzel hizmetlerin üzerini bizim de güzel hizmetler eklememiz gerekiyor. Ama inşallah sizlerin de yardımı ve desteğiyle bize de güzel hizmet etmek nasip olur. Sizlere yakın durmaya, sizlerin içinde olmaya çalışacağız.

Yaşlılar haftasındayız. Az önce sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi hepimiz yaşlı adayıyız. Yarın öbür gün biz de yaşlılar içerisinde yer alacağız, bu doğanın kanunun. Hepimiz yaşlanacağız ve hayat bize dikensiz gül bahçesi değil. Zamanın bize ne getireceğini bilemiyoruz.

Yaşlılarımıza ve özellikle  toplumumuzda dezavantajlı kesimlerimize sahip çıkmamız gerekir. Kitaba az önce baktım. Oradaki yaşlılarımız çok şirinler. Hepsinin ellerinden öpüyorum, ölenlere rahmet diliyorum. Bu güzel projeye sebep olan, destek olan bütün hayırseverlerimize, dernek yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca diğer derneklerimizi de böyle faaliyetlere katılmaya çağırıyorum.

Medeniyet, kalkınma sadece bindiğiniz arabanın markasıyla olmuyor, oturduğumuz evin büyüklüğü ve konforu ile olmuyor yada yıllık gelirin çokluğu ile olmuyor. Kalkınma, gelişmişlik, kültür düzeyinin yüksekliği toplumdaki yardıma muhtaç, dezavantajlı kesimlere sahip çıkmakla oluyor. Diğerleri de kalkınmanın göstergesi olabilir ama asıl beyin olarak kalkınmanın göstergesi budur. Bu güzel eseri bize kazandıranlara teşekkür ediyorum. “ dedi.

 

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin; “ Öncelikle Samandağ Belediye Başkanlığına yeni seçilen sayın Refik Eryılmaz’ı kutluyorum.  Eli öpülesi yaşlılarımız, büyüklerimizi anımsamak çok güzel. Bu işe KAEMDER vesile oldu. İş insanı Fuat Akıllı beye de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Hakikaten çok güzel bir eser ortaya çıktı.  Bu sanatsal çalışmadan dolayı herkesi kutluyorum.

Fotoğraf sanatçısı Meriç Aktar konuşmasında; “ Sayın Kaymakamın, sayın belediye başkanım, değerli konuklar değerli iş adamlarımız, hepiniz hoş geldiniz.  Projemizin ilk ortaya çıkışı 2014 yılında Sutaşı Mahallesi’nde, o tarihte 117 yaşında olan bir ninemizin fotoğrafı ile başladı. Ninemizin adı Rağibe Tarhane idi ve ben bu fotoğrafı Samandağ  eski Kaymakamı Cahit beye gösterdiğimde bu fotoğraftan çok etkilenmişti. Bizim de benzer bir projeyi, benzer fotoğrafları Samandağ’ın diğer mahallelerinde çekebileceğimizi ve bununla ilgili bir fotokitap oluşturabileceğimizi söylemişti. Biz de yaklaşık 1 yıllık bir çalışma ile Kalem-Der’ in katkılarıyla bu projeyi başlattık.

Gün geldi Avcılar Mahallesi’nde Zerif ninemizin kahkahalarıyla çok neşelendik, gün geldi Fidanlı Mahallesi’nden Yusuf Bozoğlan dedemizin yaşam hikayesi ile gözyaşlarına boğulduk, gün geldi Seldiren Mahallesi’nde sağanak yağışa tutulup yolda mahsur kaldık ama yaptığımız bu işin keyfi gerçekten bambaşkaydı.

Sahada bana gönüllü olarak yardımcı olan değerli dostlarım Bülent Kaplan, Anıl Aktar ve  Cemil Mengüllüoğulları’na çok teşekkür ediyorum.

Fotoğraf görsel bir belgedir. Çoğunuzun da bildiği gibi Samandağ’ın 1903 yılında çekilmiş Titüs Tüneli’nin oradaki Roma Köprüsü fotoğrafı vardı. Çok ünlü, çok değerli bir fotoğraftır. O gün belki çekildiğinde sıradan bir fotoğraftı ama şu an çok değerli bir fotoğraf. Umarım çektiğim bu fotoğrafların hepsi ilerde gelecek nesillere çok iyi bir miras olarak kalacaktır. Huzurunuzda Kalem-Der Yönetim Kurulu Üyelerine, başkanına ve Samandağ’ın eski Kaymakamı sayı Cahit Çelik’e çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca yaşlılarımızın çoğu yanımızda değil. Maalesef bir kısmı vefat etmiş durumda, bir kısmı da sağlık sorunları nedeniyle  yanımızda değiller. Vefat eden yaşlılarımıza Allah’tan rahmet, sağlık sorunu olan yaşlılarımıza acil şifalar diliyorum. “ ifadelerine yer verdi.

 

Kalem-Der Başkanı Nermin Eryılmaz Havuz açıklamasında; “ Sayın Kaymakamım, sayın Belediye Başkanım, sayın Atso Başkanım, oda başkanları, değerli basın mensupları, çok değerli iş adamlarımız, elleri öpülesi yaşlılarımız ve çok kıymetli konuklarımız, hepinizi en içten duygularımla selamlar saygı ve hürmetlerimi sunarım. Hepiniz hoş geldiniz.  Öncelikle bu çalışmaya öncülük eden, ancak aramızda olmayan Samandağ eski Kaymakamı sayın Cahit Çelik beyin de selamlarını size iletmek istiyorum.

Samandağ eski Kaymakamı sayın Cahit Bey, İçişleri Bakanlığı Dernekler dairesi Başkanlığının sivil toplum kuruluşlarına sağladığı destek programına, “Süveydiyenin Çınarları” projesi ile Kalem-Der olarak başvurmamızı istediğinde, ben ve yönetim kurulu üyelerim bu öneriyi sevinçle karşıladık. Biz Kalem-Der olarak, yaptığımız başvuru neticesinde, projemiz bakanlık tarafından kabul edildi. Ancak daha sonra bütçe yetersizliğinden dolayı projeye maddi destek sağlanamadı. İşte bu noktada, hayırsever iş adamımız sayın Fuat Akıllı bey ile Atso Başkanımız sayın Hikmet Çinçin ve yönetimi devreye girerek sağladığı destek ile bu projeyi gerçekleştirmiş olduk. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Samandağ çok güzel insanların huzur ve barış içinde yaşadığı bir yer olduğu gibi aynı zamanda tarih içinde acıların, göçlerin ve yoksullukların yaşandığı bir yer olmuştur.  Yaptığımız çalışma ile, yaşlılarımızın Osmanlı, Fransız ve Hatay Cumhuriyeti dönemlerine ait anılarının hatıralarının ve yaşam şartlarının izini bulmaya çalıştık. Keşke bu çalışma 20 – 30  sene önce yapılabilseydi. O zaman çok daha güzel bir eser ortaya çıkabilirdi. O zaman belki Çanakkale’de savaşan gazimizin hatırasını, belki Musa Dağından  Mısır’ın Portsait kentine 1915 yılında gidip 1919 yılında geri dönen bir Ermeni vatandaşımızın anılarını, belki de Fransızlara karşı direnen bir vatandaşımızın hikayesini sizlerle bugün paylaşacaktık.

Her kitap tarihe düşülen bir kayıttır. İşte bu kitapta içerisinde hikayesini, acı ve tatlı anılarını okuyacağımız 48 yaşlımızın tarihe düştüğü kayıttır.

50 sene sonra yeni bir Süveydiye’nin Çınarları kitabı yazılırsa sanırım bu sefer pamuk tarlalarında çekilen zahmetlerin yerine, Arabistan çöllerinde, Afrika’nın bilinmeyen diyarlarında Samandağlıların çektikleri sıkıntılar, ortaya koydukları başarılar yerini alırdı.

Bu kitabın ortaya çıkmasında çok büyük emekleri olan Samandağ eski Kaymakamı sayın Cahit Çelik beye, yaşlılarımızı fotoğraflayan sanatçı – öğretmen Meriç Aktar beye, maddi katkı sağlayan sayın Fuat Akıllı beyefendiye, Atso Başkanımız sayın Hikmet Çinçin ve yönetim kurulu üyelerine, kitabın dizgisini ve basımını gerçekleştiren Mehtap hanıma v en önemlisi kitabımızın kahramanları olan yaşlılarımıza çok teşekkür ediyorum.

Bu kitabın saha çalışması bittikten sonra ahirete göç eden yaşlılarımıza Allah’tan rahmet, aramızda olan ve anılarını bizimle paylaşan yaşlılarımıza da sağlıklı ve huzurlu ömürler diliyorum. Hepinize katılımızdan dolayı teşekkür eder saygılarımı sunarım.” dedi.

Konuşmaların ardından Süveydiye’nin Çınarları slayt gösterimi yapıldı. Slayt gösterisinin ardından Süveydiye’nin Çınarları fotoğraf sergisini açılışı yapılarak fotoğraf sergisi gezildi.  (Haber Merkezi)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.