Ünsal: Öğretmenlik kanunu ihtiyaçları kapsamaktan uzak
Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Mustafa Ünsal, öğretmenlik meslek kanununun ihtiyaçları kapsamaktan uzak olduğunu kaydetti.
reklam
Konuyla ilgili açıklama yapan Ünsal; “Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM’ye sunuldu. Toplam 12 maddeden oluşan teklifin zaten 4 maddesi amaç, kapsam ve yürürlük maddeleri. Öğretmenlik mesleğinin sorunlarını çözmekten ve statüsünü güçlendirmekten çok uzak. Teklifin, öğretmenlik mesleğinin tanımlandığı 3. maddesinde bir taraftan öğretmenlik “özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlanırken aynı maddenin başka bir bölümünde ise öğretmenliğin 3 kariyer basamağına ayrılması düzenlenmiş. İhtisas mesleği kariyer basamaklarına ayrılamaz. Teklifin en az tartışılan ancak en sorunlu bölümlerinden biri de “Aday Öğretmenliğin” düzenlendiği 5. maddesi. Aday öğretmenlik sınavı kaldırılıyor ancak daha subjektif bir adaylık kaldırılma süreci tanımlanmış. Aday Değerlendirme Komisyonu adı verilen bir komisyon kuruluyor. Öğretmen mülakatlarında yaşananlar anımsandığında böylesi bir komisyonun üretebileceği olumsuz sonuçlar tahmin edilebilir. Objektif olarak ölçülemeyen her değerlendirme olumsuz sonuçlar üretebilir.
reklam
TASARI YENİ MAĞDURİYETLER ÜRETECEKTİR
Bu maddenin bu haliyle bir sorunu çözmek bir yana yeni sorunlar üreteceği açık. Aday öğretmenlikle ilgili 5. maddenin diğer sorunlu bölümü de aday öğretmenlerin “aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası” almaları durumunda görevlerine son verilecek olması. Bu durumun aday öğretmenlerin sendikal faaliyete katılımını engelleyeceği açık. Alınan cezaların çoğunun idare mahkemelerince iptal edildiği göz önüne alındığında bu maddenin ciddi mağduriyetler üreteceği görülmektedir. Aday öğretmenlerin üzerlerinde baskı oluşturacak ve mobbinge sessiz kalmalarına neden olacak bu maddenin reddedilmesi gerekir. Öğretmenliğin kariyer basamaklarına ayrılması ise mesleğimizin doğasına aykırıdır. Öğretmenleri yarıştıracak ve rekabet etmelerine neden olacak bu düzenlemeye doğrudan karşı çıkmak gerekir. Bunun öğretmenlerin ve eğitimin değil siyasi iktidarın gereksinimi olduğu açıktır. Ayrıca, sözleşmeli öğretmelerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olacağı ifade edilmişti ancak teklifte sadece sözleşmeli öğretmenlere sağlık ve can güvenliği nedeniyle mazeret tayini hakkı var. Aynı işi yapan öğretmenler arasında eşitsizlik devam ediyor. 3600 ek göstergenin yürürlük tarihinin 15 Ocak 2023 olması da dikkate alındığında, teklifin tamamının bir seçim yatırımı olduğu anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.
reklam