Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasında yeni bir süreç başlıyor.TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğini değerlendirdi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının milletvekillerinin yargılanabileceği anlamına geldiğini belirten Şentop, “Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, o dosyalar bakımından milletvekili olmayanlardan farksız statüye gelmiş oluyor. Milletvekili hakkında savcılık soruşturma yapabilir, mahkeme yargılayabilir, milletvekili tutuklanabilir, kendisi hakkında yargı karar verilebilir. Dokunulmazlığın kaldırılması milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Üyeliğin düşmesi için mahkumiyet kararı verilmesi, bunun kesinleşmiş olması ve milletvekili olmaya engel ceza alması gerekiyor. Kesinleşmiş yargı kararı, TBMM Genel Kurulunda okunduğu zaman milletvekilliği düşer.” diye konuştu.
BAKANLARIN DOKUNULMAZLIKLARI
Şentop, bakanların dokunulmazlığının da gündeme geldiğini hatırlatarak, “Bu konuda somut bir dosya yok. Hukuki bir nitelemeye kavuşmuş durum yok. Anayasanın 100. maddesindeki Meclis soruşturması da Meclis gündeminde yok. Somut bir şey yok. İleride olabilecek olaylarla ilgili bir şeyi açmak hukuken de doğru değil, suistimallere de fırsat verebilir.” diye konuştu.